Бюджет-2023: на обслуговування держборгу піде кожна четверта гривня - Пацкан

Бюджет-2023: на обслуговування держборгу піде кожна четверта гривня - Пацкан

Київ  •  УНН

7 жовтня 2022, 11:49  •  136801 перегляди

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. У Державному бюджеті на 2023 рік передбачено, що на обслуговування державного боргу піде кожна четверта гривня. Про це, за інформацією пресслужби Рахункової палати, заявив голова РП Валерій Пацкан у ВР, пише УНН.

Цитата

"Наступного року на обслуговування державного боргу спрямовуватиметься кожна четверта гривня доходів бюджету", - цитує пресслужба Рахункової палати слова Пацкана.

Деталі

Він додав, що державний борг зросте вдвічі, порівняно з наявним, станом на 31.08.22, - до 6,4 трлн гривень.

Пацкан зауважив, що є низка факторів, які можуть вплинути на ще більше зростання держборгу. "Зокрема, йдеться про понадплановий випуск ОВДП для фінансування військових видатків; неотримання коштів від приватизації та заміна їх державними запозиченнями; знецінення гривні", - вказали у РП.

Голова Рахункової палати підкреслив, що з метою фінансування дефіциту бюджету в наступному році уряд прогнозує залучити 1,7 трлн грн від державних запозичень. Він додав, що це 56% усіх фінансових ресурсів державного бюджету.

"95% запозичень планується здійснити на зовнішньому ринку. У першу чергу це кошти МВФ - 633 млрд грн та уряду США з іншими офіційними кредиторами 576 млрд грн", - зауважив Пацкан.

За його словами, це означає, що запозичення будуть здійснюватися під менші відсотки і на довші період, а здійснення передбачених витрат залежатиме від продовження співробітництва із міжнародними фінансовими організаціями й іншими кредиторами.

Доповнення

6 жовтня Верховна Рада розпочала розгляд законопроекту про Державний бюджет на 2023 рік - попереду розгляд 1270 депутатських правок.