u-brytanii-sud-dozvolyv-avtomobilnyi-tunel-pid-obiektom-vsesvitnoi-spadshchyny-stounkhendzh

У Британії суд дозволив автомобільний тунель під об'єктом всесвітньої спадщини Стоунхендж

 • 26844 переглядiв

Високий суд Великої Британії відхилив скаргу активістів на плани уряду щодо будівництва тунелю під об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Стоунхендж. Втім плани тунелю поруч із монументом викликають безліч заперечень з боку археологів і захисників довкілля, передає УНН із посиланням на Independent та France24.

Деталі

Противники проекту вартістю 1,7 мільярда фунтів стерлінгів (2,1 мільярда доларів США) вказували на оцінку чиновників з планування, що тунель може завдати "постійної і незворотної шкоди" цьому місцю, яке має статус світової спадщини ЮНЕСКО з 1986 року. Як стало відомо, згідно з 50-сторінковим рішенням судді Високого суду, міністри "справедливо зосередилися на відповідній політиці", а докази учасників протесту "не дають жодних підстав для того, щоб підірвати цей висновок".

Слід зазначити, що у 2021 року Високий суд скасував проект тунелю через проблеми, які його будівництво могло створити для екології. Група Save Stonehenge World Heritage Site і приватна особа, яка володіє землею поблизу запропонованого місця будівництва, Енді Рінд-Татт, стверджували, що плани будівництва тунелю, особливо західної секції ближче до Стоунхенджу, можуть завдати "постійної і незворотної шкоди об'єкту".

Уряд спочатку схвалив подібні плани, але минулого року реанімував проект. Після нового рішення суду, учасники протесту заявили, що сповнені рішучості продовжити боротьбу.

Хоча це рішення є величезним ударом і наражає об'єкт на спонсорований державою вандалізм з боку National Highway, ми продовжимо боротьбу. В останні дні існування консервативного уряду, який завдав країні стільки шкоди, ми не можемо дозволити йому знищити і нашу спадщину

- сказав Джон Адамс, голова групи.

Що таке Стоунхендж

Гігантську кам'яну споруду неподалік від міста Солсбері в англійському графстві Вілтшир було збудовано близько п'яти тисяч років тому - приблизно в ту саму пору, що і єгипетські піраміди.

Хто і навіщо побудував цей мегалітичний комплекс, досі точно неясно. Територія навколо Стоунхенджу схоже, мала велике значення для друїдів у неолітичній Британії. У знакові з точки зору астрономії дні, біля каменів Стоунхенджа збираються сучасні язичники.

У безпосередній близькості від Стоунхенджа знаходиться менш відоме кам'яне коло Ейвбері Рінг, курган Вест Кеннет Лонг Барроу, який, як вважають, навіть старший за Стоунхендж, і штучно збудований крейдяний курган Сілбері Хілл, найвищий доісторичний курган, створений людиною в Європі, про призначення якого досі точаться суперечки.

Нагадаємо

У Великій Британії погодили новий порядок подовження візи для українців. Відповідно до нього люди, які були змушені покинути свої домівки через вторгнення росії майже два роки тому, зможуть залишатися у Великій Британії до вересня 2026 року.

У ЮНЕСКО заявили, що для відновлення туризму в Україні потрібно 9 мільярдів доларів та 10 років13.02.24, 21:23

Популярні

Новини по темі