nbu-mozhe-znyzyty-oblikovu-stavku-na-tli-vplyvu-vidkliuchen-svitla-na-rist-ekonomiky-bloomberg

НБУ може знизити облікову ставку на тлі впливу відключень світла на ріст економіки - Bloomberg

 • 14762 переглядiв

Національний банк України готовий вже третій раз поспіль зменшити облікову ставку, беручи до уваги наслідки російських атак на енергетичний сектор і їхній вплив на економічне зростання, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

"Національний банк України знизить ключову ставку на 0,5 відсоткового пункта до 13% у четвер, за середньою оцінкою економістів в опитуванні Bloomberg", - пише видання.

Зниження темпів інфляції та перспектива отримання міжнародної фінансової допомоги, як вказано, забезпечили можливість для регулятора пом'якшувати монетарну політику з березня.

Проте, як зазначається, після додаткового зниження ставок наступного місяця, політики скоригували прогнози зростання економіки на цей рік до 3% з 3,6% через атаки росії на енергетичну інфраструктуру.

"Згідно з протоколом квітневого засідання центрального банку, семеро з 11 політиків очікували зниження базової ставки до 13% до кінця цього року, а четверо очікували глибшого зниження", - вказує видання.

На квітневому засіданні вони обговорювали не лише енергетичні ризики, але й перспективу прискорення інфляції у другій половині року. Останні дані показали, що зростання цін минулого місяця у річному вимірі досягло 3,3%, що нижче прогнозованих 8,2% на 2024 рік.

Аналітик з київської інвестиційної компанії ICU Михайло Демків вважає, що через нижчу від очікувань інфляцію центральний банк може зіткнутися з тиском щодо подальшого зниження відсоткових ставок цього року.

"Центральний банк може дотримуватися зниження ставки на 50 базисних пунктів у червні", - сказав він.

Нагадаємо

Попри війну, економіка України відновлюється і в І кварталі цього року реальний ВВП продовжував свій ріст. Водночас через обстріли росіянами об’єктів критичної інфраструктури прогноз зростання економіки на цей рік зменшився з 3,6% до 3%.

Популярні

Новини по темі

Аргентина приєдналася до формату "Рамштайн" - Остін

 • 54717 переглядiв

Рамштайн-23: голова Пентагону відкрив засідання у Брюсселі

 • 110027 переглядiв

На Тернопільщині блискавка вбила колишнього військового

 • 12295 переглядiв