iran-mozhe-atakuvaty-izrail-yakshcho-perehovory-pro-prypynennia-vohniu-v-hazi-provaliat-reuters

Іран може атакувати Ізраїль, якщо переговори про припинення вогню в Газі провалять - Reuters

 • 13150 переглядiв

Іран погрожує атакувати Ізраїль за вбивство лідера ХАМАС, якщо переговори про припинення вогню в Газі зазнають невдачі. США та союзники намагаються переконати Іран послабити напруженість перед переговорами.

 Тільки угода про припинення вогню в Газі, досягнута в результаті переговорів, які, як сподіваються, відбудуться цього тижня, утримає Іран від нападу на Ізраїль за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Про це пише Reuters  із посиланням на трьох  високопоставлених  іранських чиновників, передає УНН

Деталі 

Іран пообіцяв жорстко відповісти на вбивство Ханії, яке сталося під час його візиту в Тегеран наприкінці минулого місяця і в якому він звинувачує Ізраїль. Ізраїль не підтвердив і не спростував свою причетність. Військово-морські сили США направили на Близький Схід військові кораблі та підводний човен, щоб зміцнити оборону Ізраїлю.

Одне з джерел, високопоставлений чиновник іранської служби безпеки, сказав, що Іран разом із союзниками, такими як "Хезболла", почне пряму атаку, якщо переговори в Газі проваляться або якщо Ізраїль вважатиме, що він затягує переговори. Джерела не сказали, як довго Іран чекатиме прогресу в переговорах, перш ніж вжити заходів у відповідь.

Ізраїль погодився відновити переговори про перемир'я в Газі: відбудуться 15 серпня09.08.24, 14:15

У зв'язку зі збільшеним ризиком більш масштабної війни на Близькому Сході після вбивства Ханії і командира "Хезболли" Фуада Шукра, Іран останніми днями веде інтенсивний діалог із західними країнами і США про шляхи "вивіреної відплати", повідомили джерела Reuters. 

У коментарях, опублікованих у вівторок, посол США в Туреччині підтвердив, що Вашингтон просить союзників допомогти переконати Іран послабити напруженість. Три джерела в регіональних урядах розповіли про переговори з Тегераном щодо недопущення ескалації напередодні переговорів про припинення вогню в Газі, які мають розпочатися в четвер у Єгипті або Катарі.

"Ми сподіваємося, що наші заходи у відповідь будуть своєчасними і здійсненими таким чином, щоб не зашкодити потенційному припиненню вогню", - йдеться в заяві місії Ірану при ООН у п'ятницю. Міністерство закордонних справ Ірану у вівторок заявило, що заклики до стриманості "суперечать принципам міжнародного права".

"Іран і його довірені особи можуть зробити щось уже цього тижня... Це оцінка США, а також Ізраїлю", - заявив журналістам у понеділок прес-секретар Білого дому Джон Кірбі.

Ізраїль у стані "найвищої готовності" через загрозу атаки Ірану12.08.24, 20:59

"Якщо щось станеться цього тижня, то час цього, звичайно, може вплинути на переговори, які ми хочемо провести в четвер", - додав він.

У вихідні ХАМАС поставив під сумнів можливість проведення переговорів. Ізраїль і ХАМАС провели кілька раундів переговорів протягом останніх місяців, так і не домовившись про остаточне припинення вогню.

В Ізраїлі багато спостерігачів вважають, що заходи у відповідь неминучі після того, як верховний лідер аятолла Алі Хаменеї заявив, що Іран "суворо покарає" Ізраїль за удар по Тегерану.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 14 серпня: долар продовжує ріст

 • 29373 переглядiв