ukenru
29-bereznia-mizhnarodnyi-den-rusalky-den-narodzhennia-koka-koly

29 березня: Міжнародний день русалки, День народження Кока-коли

 • 38636 переглядiв

Сьогодні відзначається Міжнародний день русалок, що вшановує міфічних морських істот, які століттями захоплювали людську уяву

Сьогодні, 29 березня, усі любителі міфів, казок та романтично-загадкових історій можуть долучитися до відзначення Міжнародного дня русалки, пише УНН.

Вважається, що вперше образ такої істоти, як русалка, описується у стародавньому ассирійському міфі.

Першою русалкою називають ассирійську богиню Атаргатіс, яка перетворилася на русалку через сором за те, що випадково вбила свого коханого, який був людиною.

Це поєднання людської та водної стихій зробило її символом родючості та взаємозв’язку життя на суші та на морі.

Сучасне уявлення про русалку як про дівчину з риб’ячим хвостом бере свій початок від західноєвропейських міфологічних істот — ундини та морські діви, і з’явилося завдяки впливу художньої літератури.

Образ русалки є досить поширеним та багатогранним в українських легендах, казках та літературі. Зокрема, найпопулярнішими видами русалок є:

Мавка – постає в образі гарної оголеної дівчини чи дівча, вдягненої в довгу білу сорочку з довгим розпущеним волоссям. Згідно з народними повір’ями, на мавок перетворюються душі утоплениць та дівчаток, померлих без хрещення;

Нявка – різниця між мавкою та нявкою, нявка не має спини, де має бути спина, у них прозоро, і видно всі внутрішні органи;

Бродниця - найбільш доброзичлива серед русалок. Виступають охоронницею бродів, допомагаючи мандрівникам та захищаючи дітей від небезпек біля води.

Водяниця – є уособленням душі утоплених хрещених жінок. Не вважається нечистою силою. Водяниця є дружиною водяного.

Лоскотуха - найбільш поширений вид русалок, які живуть у водоймах і відомі своїм грайливим характером. Їхні жарти іноді можуть бути небезпечними, адже вони можуть затягнути людину під воду і до смерті лоскотати.

Так сьогодні сотні мільйонів шанувальників культового безалкольного напою "Кока-кола" можуть долучитися до святкування його Дня народження.

За однією з версій, саме 29 березня фармацевт Джон Стіт Пембертон приготував напій з листям коки як ліки проти головного болю та від нервових розладів.

Назву для нового напою придумав бухгалтер Пембертона Френк Робінсон.

У вільний продаж "Кока-кола" поступила в травні 1886 року. Виручка за перший рік продажів склала всього лише 50 доларів, при тому що на виробництво було витрачено 70 доларів.

А вже у 1902 році в США було продано "Кока-коли" на 120 тисяч доларів.

Нюанси пропорцій напою тримаються компанією "Кока-Кола" в найсуворішому секреті та становлять комерційну таємницю. Згідно зі статутом "Кока-Коли", тільки 3 високопоставлені члени компанії можуть одночасно знати формулу цього компоненту. Крім того, кінцевим заводам, що розливають кока-колу, дозволено лише злегка варіювати склад залежно від місцевих постачальників сировини.

Дві країни, в яких найвищий у світі відсоток споживання Кока-Коли на душу населення 0 Мексика та Ісландія.

Чимало зоозахисників по всьому світу сьогодні долучаються до Дня обізнаності про оніхектомію .

Оніхектомія - хірургічна процедура, яка полягає у видаленні кігтів у домашніх тварин, переважно у котів, шляхом ампутації останньої фаланги пальців.

Велика Британія, Італія, Австрія, Швейцарія, Норвегія, Швеція, Ірландія, Данія, Фінляндія, Бразилія, Австралія, Нова Зеландія та багато інших країн визнали згубний вплив оніхектомії на котів і заборонили цю процедуру, за винятком екстремальних обставин або з медичних причин.

Оніхектомія може призвести до низки проблем для котів, включаючи біль у період відновлення та потенційні довгострокові ускладнення. Коти можуть відчувати труднощі з ходінням, користуванням лотком і звичайною поведінкою, наприклад, чуханням. Коти також стають позбавлені своїх основних засобів захисту, що робить їх вразливими, якщо вони опиняться на вулиці або в загрозливій ситуації.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Марка, який жив Сирії за часів римського імператора Юліана Відступника.

Імператор вимагав від Марка зректися віри у Господа та відновити язичницькі капища. Проповідник відмовився зробити, і мужньо витримав усі тортури, яким його піддавали за наказом імператора.

Іменини сьогодні святкують Марко, Остап, Іван.