20-veresnia-vsesvitnii-den-prybyrannia-den-rysu

20 вересня: Всесвітній день прибирання, День рису

 • 128193 переглядiв

Сьогодні, 20 вересня, мільйони людей з різних куточків світу можуть долучитися до Всесвітнього дня прибирання, пише УНН.

Всесвітній день прибирання – це глобальна подія, що об’єднала навколо себе мешканців різних країн світу з метою прибирання планети від сміття. Мета акції – привернути увагу на проблему відходів, у тому числі сміття на воді.

Вперше Всесвітній день прибирання був проведений у 2018 році, тоді його учасникам вдалося зібрати більше 80 тисяч тонн сміття у різних країнах світу.

Гасло події в 2024 році – "Звільніть місце для життя". За інформацією організаторів, цього року до Всесвітнього дня прибирання приєднаються не менше 100 мільйонів людей з 197 країн світу.

20 вересня також відзначається Всесвітній день рису.

Батьківщиною рису є Китай. Декі вчені вважають, що вирощувати цю злакову культуру почали більше семи тисяч років тому.

Тривалий час про рис знали лише в Азії, його не вирощували Стародавньому Єгипті, про рис немає згадок у Біблії.

У VІІІ столітті рис до Європи вперше привезли арабські завойовники З Іспанії рис потрапив до Франції та Італії, де місцеві селяни навіть почали його вирощувати. Однак, через недотримання технології врожаї рису були дуже низькими. Рис, який привозили з Китаю, був достатньо дорогий і вважався делікатесом.

У ХVІІІ столітті торгові компанії почали завозити значні партії рису з європейських колоній, що призвело до знищення ціни на нього. Тоді ж селяни країн півдня Європи засвоїли технологію, і самі почали поступово вирощувати рис.

В Україні вирощувати рис у 30-х роках ХХ століття. До окупації росію Криму Україна майже на 70% забезпечувала внутрішню потребу у рисі.

На даний час українські фермери приблизно на 30% забезпечують потреби України в рисі. Більшу його частину Україна імпортує з країн Азії.

Для любителів страв з рису сьогодні є відповідне гастрономічне свято - Всесвітній день Паельї.

Паелья – традиційна іспанська страва, яку готують з рису, овочів, курятини та морепродуктів.

Найбільш масово День паельї відзначають у Валенсії, де на пристані для яхт збираються кухарі з багатьох країн світу і готують паелью за своїми авторськими рецептами, і змагаються за  Кубок Всесвітнього дня паельї.

Шанувальники вина сьогодні, у третю п’ятницю вересня, можуть відзначити Міжнародний день винограду Гренаш.

Гренаш - сорт червоного винограду, який був виведений на півді Іспанії в середині XVII століття. Це був один із перших сортів винограду, що потрапив до Австралії. З XIX століття сорт почав поширюватися територією Європи. Незважаючи на іспанське походження, зараз найбільші плантації гренашу знаходяться на території Франції.

З 2015 року за ініціативи ЮНЕСКО 20 вересня відзначається Міжнародний день студентського спорту.

Дату обрали на честь того, що саме 20 вересня 1924 року відбулися перші офіційні міжнародні змагання серед студентів. З роками вони набували популярності і у 1949 році була створена Міжнародна федерація студентського спорту.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті великомучеників Євстафія, його дружини Феопістії та їхніх синів Агапія і Феопіста.

За переказом, якось під час полювання Євстафій між рогами оленя побачив образ розіп’ятого Ісуса Христа. Чоловік сприйняв це як знак. Він прийняв християнство, охрестилися його дружина та діти.

У цей момент в житті Євстафія почалася чорна смуга: померли усі його слуги, домашня худоба, його покинули дружина та діти.

Але чоловік мужньо витримав усі випробування. Євстафій возз’єднався з родиною, став видатним воєначальником і при цьому не зрікся Ісуса.

Якось імператор Адріан влаштував пишне язичницьке свято і наказав Євстафію принести жертву язичницьким богам. Чоловік відмовився. Розлючений правитель наказав стратити Євстафія, його дружину та синів.

Іменини 20 вересня святкують Андрій, Євген, Олександр, Віталій.

Популярні

Новини по темі

20 вересня: Всесвітній день прибирання, День рису

 • 128193 переглядiв

У Рівному стався вибух

 • 108856 переглядiв

США посилюють військову присутність на Близькому Сході

 • 56211 переглядiв

Перу бореться з масштабними лісовими пожежами по всій країні

 • 20676 переглядiв

У Івано-Франківську працює протиповітряна оборона

 • 27045 переглядiв

На Хмельниччині сталися вибухи

 • 100401 переглядiв