Зловживання владою: чому Олександр Зима повинен покинути посаду головного юриста НБУ

Зловживання владою: чому Олександр Зима повинен покинути посаду головного юриста НБУ

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 06:59  •  83186 перегляди

Read in English

Проти директора юрдепартаменту НБУ Зими відкрито кримінальне провадження за статтями, які стосуються зловживання владою та службовим становищем. Експерти закликають звільнити Зиму для збереження довіри до НБУ та уникнення негативного впливу на банківську систему.

Директор юридичного департаменту Національного банку України (НБУ) Олександр Зима опинився в центрі уваги через відкриття кримінального провадження, пов'язаного з можливими зловживаннями владою та службовим становищем. Ця ситуація викликає серйозні побоювання щодо подальшого перебування Зими на посаді, оскільки його дії та рішення можуть мати негативний вплив на репутацію та функціонування НБУ, а також на довіру до банківської системи України загалом, пише УНН

Кримінальне провадження проти Олександра Зими було відкрите за статтями, які стосуються зловживання владою та службовим становищем. Справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком "Конкордом" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Пізніше Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами співласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд. На даний момент слідство триває.

Юристи та експерти в сфері права висловлюють занепокоєння щодо ситуації, що склалася навколо головного юриста НБУ. Вони зазначають, що перебування Олександра Зими на посаді в умовах розслідування кримінального провадження створює серйозні ризики для НБУ, оскільки його дії та рішення можуть бути оскаржені в судовому порядку, що може призвести до правових колізій та втрати довіри з боку міжнародних партнерів та інвесторів.

"Справа в тому, що в будь-якій цивілізованій країні банківська система це індикатор довіри, в першу чергу громадян до банківської системи. НБУ – це місце де не тільки приймають регуляторні рішення, нормативні акти, вони повинні подати приклад того, як повинні працювати банкіри. І коли ми кажемо, що є кримінальні справи відносно деяких керівників НБУ – це означає, що певний період розслідування, яке роблять правоохоронці, ця посадова особа має бути відсторонена. Навіть якщо він не скоював якісь злочини. Тому що не можна кидати тінь довіри до будь-якого працівника НБУ, навіть водія чи охоронця банку, не кажучи вже про таку високу посаду", - вважає правозахисник Едуард Багіров.

Крім того, на думку експертів, наявність кримінальних справ проти посадовців НБУ може свідчити про серйозні проблеми у системі Нацбанку і мати негативний вплив на бажання іноземних інвесторів вкладати кошти в українську економіку.

"Це вказує на наявність певних проблем, які, звичайно, можуть зупиняти інвесторів, наприклад, вкладати гроші в Україну, або надавати додаткову фінансову допомогу. Тому що вони скажуть: "от бачте, у вас занадто багато кримінальних справ, відповідно у вас неефективно працює система відбору кадрів на відповідні служби", - зазначив політолог Ігор Рейтерович.

З огляду на кримінальне провадження, будь-які подальші дії та рішення, прийняті Олександром Зимою, можуть викликати обґрунтовані сумніви щодо їхньої законності. 

Юристи вказують, що задля повноти розслідування слідчі ДБР повинні перевірити й інші рішення Зими на предмет відповідності українському законодавству.

"Слідство повинне досліджувати інші його (Зими – ред.) рішення щодо банків, які ліквідовувалися чи ліквідуються, на предмет того, чи змушував він відкликати позови, подані проти НБУ. Це стала практика слідства", - наголосив Багіров.

Необхідність проведення повного і незалежного розслідування обумовлена й тим, що у майбутньому рішення головного юриста НБУ можуть мати стратегічний вплив на банківську систему України, особливо в умовах війни та економічної кризи. НБУ має залишатися незалежним, стабільним та надійним органом, який забезпечує фінансову безпеку країни, а будь-яка підозра в корупції або в незаконних діях в такій ключовій інституції може мати руйнівні наслідки для всієї економіки країни.

Фахівці наголошують, враховуючи всі обставини, звільнення Олександра Зими з посади головного юриста НБУ є не лише доцільним, але й необхідним кроком для збереження довіри до Національного банку України. Це дозволить НБУ дистанціюватися від можливих порушень законодавства, скоєних Зимою, та зберегти свою репутацію як надійного та прозорого інституційного органу.

Звільнення Зими також може дозволити уникнути можливих конфліктів інтересів та забезпечити об’єктивність процесу розслідування, що сприятиме встановленню істини та правосуддя. Адже не виключено, що користуючись своїм впливом Зима може вдаватися до тиску на свідків по справі або спробує приховати докази.

Звільнення посадовця або ж як мінімум його відсторонення буде сигналом про готовність Національного банку до співпраці з правоохоронними органами та бажання дотримуватися найвищих стандартів етики та законності.