Вплив Зими: слідчі мають перевірити всі дії головного юриста Нацбанку

Вплив Зими: слідчі мають перевірити всі дії головного юриста Нацбанку

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 07:00  •  38116 перегляди

Read in English

Вплив Зими: слідчі мають перевірити всі дії головного юриста Нацбанку.

Слідчі повинні перевірити, чи змушував директор юридичного департаменту Національного банку Олександр Зима Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відкликати позови, подані проти НБУ іншими банками, окрім "Конкорду". Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив правозахисник Едуард Багіров.

Контекст

ДБР раніше підтвердило, що розслідує кримінальне провадження проти Зими. Воно стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком "Конкордом" проти НБУ. У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Пізніше Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами свівласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд.

Слідство повинне досліджувати інші його (Зими – ред.) рішення щодо банків, які ліквідовувалися чи ліквідуються, на предмет того, чи змушував він відкликати позови, подані проти НБУ. Це стала практика слідства

- наголосив Багіров.

Юрист пояснив: коли правоохоронці відкривають кримінальне провадження, то завдання слідчого - у тому числі зʼясувати, чи були інші порушення з боку посадової особи, яка колись ухвалювала не зовсім законні рішення.

За словами правозахисника, коли юридична особа – комерційний банк подає позов до суду щодо визнання незаконними дії або рішення регулятора ринку Національного банку України, таке рішення обов’язково повинне бути розглянуте. Така норма повинна бути прописана на законодавчому рівні, переконаний Багіров.

"Тобто, на майбутнє, якщо банк подає пропозиції і, після рішення правління НБУ, передається в оперативне управління ФГВФО – то треба відняти право у Фонду йти до суду щодо припинення розгляду позовних заяв (банку – ред.). Треба законодавчі зміни, щоб позбавити ФГВФО права відкликати позовні заяви, адже лише в судовому розгляді можна виявити всі питання законності дій позивача та відповідача", - підкреслив Багіров.

На думку правозахисника, вчинок Зими, який дав доручення Фонду гарантування вкладів відкликати позови проти Нацбанку, мають характер кримінального злочину.

"Коли юрист, який повинен діяти в інтересах НБУ, самовільно подає (рекомендацію – ред.) майже підпорядкованій структурі – ФГВФО, щоб вони відкликали позовну заяву – це означає, що в даному випадку, з моєї точки зору, юрист перевищив свої службові повноваження, або неналежно виконав свої службові обов’язки. Якщо слідство – ДБР – буде об’єктивним, то через деякий час ця службова особа понесе покарання", - зазначив Багіров.

Правозахисник нагадав, що за кожним комерційним банком стоять інтереси десятки тисяч осіб, і не нормально, коли мають місце такі випадки, як зі справою Зими. Бо через подібні дії страждають звичайні люди – клієнти банків.

Додамо

Кримінальна справа проти головного юриста Нацбанку завдає серйозного удару по репутації регулятора. За словами експертів, ця ситуація може викликати, у тому числі у міжнародних партнерів, сумніви щодо прозорості і неупередженості процесів у центральному банку, а також щодо здатності установи ефективно виконувати свої функції. Міжнародні партнери та фінансові організації, які співпрацюють з Україною, можуть поставити під питання доцільність подальшої співпраці та надання фінансової підтримки.

Експерти наголошують: важливо, щоб Нацбанк оперативно відреагував на ситуацію, забезпечив прозорість розслідування та вжив заходів для збереження довіри до своїх рішень та своєї діяльності в цілому. Цьому, на їхню думку, сприятиме звільнення Зими, або ж як мінімум його відсторонення від виконання обовʼязків.