Виростити курку без антибіотиків в Україні можуть одиниці - експерт

Виростити курку без антибіотиків в Україні можуть одиниці - експерт

Київ  •  УНН

 • 30554 перегляди

КИЇВ. 16 вересня. УНН. Виробництво курятини без антибіотиків - важке і затратне. Тому в Україні таке практикують одиниці. Про це в коментарі УНН розповів лікар ветеринарної медицини Андрій Биченко.

"Вигодувати птицю без застосування антибіотиків теоретично можливо. Але для цього на підприємстві має бути досить висока культура вирощування курей: стерильні пташники, підтримка стабільної температури в місцях життєдіяльності маточного поголів’я птиці, висока якість корму.

Окремо важливо, аби співробітники таких підприємств щодня змінювали робочий одяг, обробляли його", - каже він.

І це дуже важкі вимоги, адже в разі інфікування 10% поголів’я - знищується усе стадо.

"А це – великі фінансові ресурси, які виробник змушений буде покривати власним коштом", - додав він.

Тому в Україні одиниці тих, хто може забезпечити виробництво без шкідливих антибіотиків.

"Антибіотики у великій кількості можуть зруйнувати шлунково-кишковий тракт, спровокувати діарею, дуже неприємні наслідки для шлунку. Тому, коли людина застосовує антибіотики у лікувальних цілях – завжди з ними виписуються пробіотики, які відновлюють мікрофлору кишечника", - уточнив він.

Нагадаємо, станом на сьогодні лише один виробник української курятини пройшов тест на відсутність антибіотиків. Це виробник курятини “Наша Ряба” - компанія МХП.