Вбивство торік у Бердянську росіянами двох підлітків: окупанти досі не повернули тіла батькам

Вбивство торік у Бердянську росіянами двох підлітків: окупанти досі не повернули тіла батькам

Київ  •  УНН

17 липня 2024, 06:54  •  21716 перегляди

Read in English

російські окупанти вбили двох українських підлітків, Тиграна Оганесяна та Микиту Ханганова, у Бердянську минулого року і тепер відмовляються повернути їхні тіла батькам або українській стороні, плануючи натомість таємно поховати їх.

російська сторона досі відмовляється повернути тіла вбитих торік окупантами підлітків Тиграна Оганесяна та Микити Ханганова їхнім батькам або українській стороні. Загарбники збираються таємно поховати їхні тіла. Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає УНН.

Окупанти закатували двох українських дітей і відмовляються віддавати їхні тіла! У травні минулого року 16-річні Тигран Оганесян та Микита Ханганов з окупованого Бердянська отримали звинувачення від Слідчого комітету рф у нібито готуванні диверсії на залізниці. Їм інкримінували "порушення" статті, яка передбачає від 10 до 20 років увʼязнення,

- написав Лубінець в Telegram.

Він зазначив, що за даними правозахисників, Тиграна Оганесяна п’ять днів жорстоко допитували та катували. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії.

Примусова паспортизація росіянами українських дітей на окупованих територіях набуває загрозливих масштабів - Лубінець15 липня 2024, 14:03 • 18509 переглядiв

Як тільки в мене з’явилася ця інформація, я одразу звернувся до російської сторони, щоб вони надали всю інформацію про підлітків та повернули їх додому. Європарламент ухвалив резолюцію щодо Тиграна Оганесяна та Микити Ханганова й вимагав від окупантів, щоб вони випустили їх з окупації,

- повідомив Лубінець.

Він нагадав, що попри це, 24 червня 2023 року російські окупанти в Бердянську вбили українських підлітків." Відбулася позасудова страта! Тепер же російська сторона відмовляється повернути тіла загиблих хлопців їхнім батькам або українській стороні. За інформацією, яку я отримав, росіяни збираються таємно поховати їхні тіла", - заявив Лубінець.

Омбудсман зазначив, що міжнародне гуманітарне право та Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року передбачають, що сторони в конфлікті повинні сприяти поверненню останків, якщо цього вимагає протилежна сторона або родичі загиблого!

Я звернувся до МКЧХ з вимогою, аби вони виконали свій мандат і надали можливість родинам поховати своїх дітей. Адже МКЧХ - це єдина міжнародна організація, яка має право доступу до ТОТ України. Саме на них покладені зобов'язання стосовно репатріації тіл та врегулювання таких ситуацій! Безкарність росії та бездіяльність відповідальних міжнародних організацій призвели до того, що окупанти не тільки не відпустили хлопців з окупації, а й всупереч всім нормам, вбили їх! А тепер не дають їх гідно поховати,

- написав Лубінець.

Доповнення

В червні 2023 року росіяни в тимчасово окупованому Бердянську вбили двох підлітків - Тиграна Оганнісяна і Микиту Ханганова.

В грудні минулого року повідомлялося, що у Бердянську окупанти не віддають батькам тіла вбитих підлітків - Тиграна Оганнісяна й Микити Ханганова.