Угорщина погрожує відправляти мігрантів до Брюсселя, щоб помститися за штраф ЄС

Угорщина погрожує відправляти мігрантів до Брюсселя, щоб помститися за штраф ЄС

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 13:30  •  9876 перегляди

Read in English

Угорщина пригрозила, що може почати відправляти мігрантів до Брюсселя, якщо не вирішить суперечку з ЄС щодо штрафів за політику притулку. Країна має сплатити 200 млн євро та щоденний штраф у 1 млн євро.

Угорщина заявила, що може почати відправляти мігрантів, які з'являються на її кордоні, прямо до Брюсселя, якщо не зможе вирішити суперечку з Європейським Союзом щодо штрафів за свою політику надання притулку. Про це у четвер заявив глава канцелярії прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш, пише УНН з посиланням на Bloomberg.   

Деталі

Європейський суд наклав на країну штраф у 200 мільйонів євро плюс додатковий щоденний штраф обсягом 1 мільйона євро за невиконання прем'єр-міністром країни Віктором Орбаном попереднього рішення суду щодо захисту прохачів притулку. Орбан уже обіцяв помститися у червні за це рішення, що є одним із кількох питань, що затьмарюють початок головування країни у Раді ЄС у другій половині 2024 року.

Переговори з Європейською комісією розпочнуться у вересні, повідомив журналістам у четвер у Будапешті Гергей Гуляш. Якщо ці переговори проваляться, Угорщина почне видавати мігрантам "квитки в один кінець до Брюсселя", сказав Гуляш.

"Ми повинні дійти згоди якнайшвидше, тому що ми не хотіли б платити великі суми щодня, - сказав Гуляш. - Але якщо Брюссель хоче прийняти мігрантів, ми можемо допомогти".

Хоча Гуляш, як вказує видання, не надав подробиць про те, як працюватиме така схема, ця ідея перегукується зі суперечками між штатами США з приводу того, що мігрантів відправляють до Нью-Йорка автобусами з техаського кордону. У Європі прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер пообіцяв, що його новий лейбористський уряд скасує план його попередника Ріші Сунака щодо депортації прохачів притулку до Руанди.

Представники Єврокомісії відмовилися коментувати зауваження Гуляша.

Окремо цього тижня Угорщина зазнала критики з боку правозахисних груп за відкликання притулку, що фінансується державою, для українських біженців, які прибувають з регіонів, яких безпосередньо не торкнулися бойові дії. Група угорців із Закарпаття на заході України, як зауважує видання, тимчасово залишилася без даху над головою після такого кроку, хоча Гуляш сказав, що групи допомоги допомогли їм знайти житло.

Виконавчий орган ЄС вивчає наказ, за ​​словами речника, але заявив, що ЄС має єдину позицію у забезпеченні захисту, включаючи розміщення, для тих, хто тікає від конфлікту, пише видання.

Угорський уряд відмінив субсидії біженцям із Закарпаття та інших західних регіонів України21 серпня 2024, 12:35 • 26032 перегляди