У Швеції зафіксовано перший випадок мавпячої віспи за межами Африки

У Швеції зафіксовано перший випадок мавпячої віспи за межами Африки

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 17:56  •  15437 перегляди

Read in English

У Швеції виявлено перший випадок мавпячої віспи типу Clade I за межами Африки. Людина заразилася під час перебування в африканському регіоні, де спостерігається спалах захворювання.

 У Швеції зафіксували випадок мавпячої віспи. Це вперше захворювання виявили за межами африканського континенту. Про це заявили у шведському міністерстві охорони здоров'я, передає УНН.

Деталі

Сьогодні ми отримали підтвердження того, що у Швеції зафіксовано перший випадок захворювання на більш важкий тип віспи, який називається Clade I

- заявив на пресконференції міністр охорони здоров'я і соціальних справ Швеції Якоб Форссмед

Генеральний директор Шведського агентства громадської охорони здоров'я Олівія Вігзелл уточнила, що людина заразилася під час перебування в регіоні Африки, де в даний час спостерігається великий спалах віспи. Вона додала, що людина, яка заразилася, отримала допомогу та інструкції відповідно до рекомендацій агентства охорони здоров'я.

Кузін про мавпячу віспу: ризик для України оцінений, як дуже низький12 серпня 2024, 10:33 • 16563 перегляди

Цей випадок не вимагає жодних подальших заходів інфекційного контролю як такого, але ми дуже серйозно ставимося до спалаху mpox clade I. Ми уважно стежимо за цим і постійно оцінюємо, чи потрібні нові заходи

- підкреслив державний епідеміолог Агентства громадського здоров'я Швеції Магнус Гісслен. 

Доповнення

Вірус Mpox, відомий як мавпяча віспа, передається через тісний контакт, наприклад, під час статевого контакту, контакту шкіра-до-шкіри, а також під час розмови або дихання поруч з іншою людиною

Вірус викликає симптоми, схожі на грип, ураження шкіри і може бути смертельним: у чотирьох випадках зі 100 призводить до летального результату.

Нагадаємо

Агентство охорони здоров'я Африканського Союзу оголосило "надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я" через епідемію віспи, що охопила континент.