У шкільних таборах Сумщини дітей годували фальсифікатом масла, сметани і молока
Київ • УНН
КИЇВ. 31 липня. УНН. Протягом 2 кварталу 2019 року фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області здійснили 146 перевірок закладів освіти на предмет дотримання санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Порушення були виявлені в 67 випадках (45,9 %), передає УНН із посиланням на прес-службу управління.
"Умови харчування дітей перевірялись також під час підготовки та в ході проведення оздоровчої кампанії 2019 року. Фахівцями Держпродспоживслужби було взято участь у проведенні 726 обстежень, порушення санітарного законодавства виявлені в 65 дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (9 %)", - розповіли контролери.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен третій дитячий табір в Україні працює з порушенням санітарних норм
Так, неякісну харчову продукцію було виявлено під час обстежень двох пришкільних таборів Путивльського району.
"На показники мікробіологічної безпеки не відповідали зразок сметани "Зарог" 20% та зразок молока питного пастеризованого "Зарог" 2,5 %", - розповіли в управлінні.
Поряд з цим, у дошкільному закладі Кролевецького району було виявлене неякісне масло солодковершкове "Селянське" 73%, виробництва ТОВ "Богодухівський молокозавод".
"За кожним фактом виявленої неякісної харчової продукції спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проводяться позапланові перевірки постачальників та виробників", - уточнили контролери.
Нагадаємо, за даними ВООЗ, неякісне харчування щороку забирає життя до півмільйона людей.
За словами політика Сергія Тригубенка, десять років тому в середньому фіксувалося близько 30-50 спалахів масових отруєнь на рік. Сьогодні ж ця цифра досягає значення 200 випадків.
"Маємо збільшення мінімум у 4 рази. І ця статистика підтверджує, що обрана Україною модель адміністрування продуктового ринку просто не працює", — сказав він, зауваживши, що ситуація зміниться лише тоді, коли "запрацює принцип особистої відповідальності".