У Польщі будуть штрафувати українців, якщо їхні діти не відвідуватимуть школи та дитячі садки

У Польщі будуть штрафувати українців, якщо їхні діти не відвідуватимуть школи та дитячі садки

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 07:18  •  16485 перегляди

Read in English

З вересня українські діти в Польщі зобов'язані відвідувати школи. За невиконання батьків штрафуватимуть на 100 злотих, а з 2025 року можуть позбавити виплати 800+.

З нового навчального року українські діти в Польщі будуть зобов'язані відвідувати школи або дитячі садочки. У разі невиконання цього обов'язку, батьків можуть оштрафувати та розпочати провадження.

Пише УНН з посиланням на In Poland.

Введення обов'язкового навчання для українських дітей у вересні, без сумніву, збільшить чисельність дітей у класах, що вимагатиме підвищення наповнюваності класів. Міністерство на чолі з Барбарою Новіцькою планує змінити положення щодо організації навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю, які є громадянами України. Зараз у польській системі освіти навчаються 134 тисячі українських дітей, і з вересня ця кількість може зрости ще на 80 тисяч через запровадження обов'язкового навчання. Якщо вимоги не будуть виконані, батьки можуть отримати штраф у розмірі 100 злотих, а з червня 2025 року таких українців можуть позбавити права на виплату 800 плюс.

Згідно з чинними правилами, максимальна кількість учнів у класі початкової школи не повинна перевищувати 25 осіб, а в інтегрованих та спеціальних класах – 20. З 1 вересня цей ліміт може зрости до 29 учнів, що дозволить додатково прийняти до чотирьох дітей з України. Для старших класів і загальноосвітніх шкіл граничної кількості учнів не встановлено. Кількість дітей у групах дитячих садочків і зерувках може зрости на 3, а в інтегрованих дитсадках можливо прийняти максимум двох додаткових дітей з особливими потребами.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Вона передбачає продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування українських біженців.