Ситуація напружена, але постійної місії МАГАТЕ на курській АЕС не планується - Гроссі

Ситуація напружена, але постійної місії МАГАТЕ на курській АЕС не планується - Гроссі

Київ  •  УНН

24 вересня 2024, 01:55  •  108886 перегляди

Read in English

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація навколо курської АЕС серйозна, але агентство не планує там постійної місії. Ситуація на Запорізькій АЕС залишається напруженою.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що ситуація навколо Курської атомної електростанції в росії залишається серйозною, але його агентство не планує розміщувати там постійну місію. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Українські війська залишаються в Курській області росії, але вони перебувають приблизно за 40 км від станції.

Ситуація серйозна, оскільки відбувся військовий прорив, і цей прорив досяг стадії, коли він не так далеко від атомної електростанції

- сказав Гроссі.

Гроссі відвідав курську АЕС, яка складається з чотирьох реакторів, минулого місяця і зазначив, що станція буде "надзвичайно вразливою" у разі нападу, оскільки не має захисного купола.

У своїх коментарях перед початком дебатів на Генеральній Асамблеї ООН, він висловив сподівання, що сприятливі обставини дозволять йому не повертатися на станцію.

Я сподіваюся, що не буде потреби повертатися на Курську станцію, оскільки це означатиме, що ситуація стабілізувалася,

зазначив він.

За словами Гроссі, МАГАТЕ не планує розміщувати постійних спостерігачів на станції – на відміну від чотирьох українських АЕС, включаючи Запорізьку станцію, захоплену російськими силами в перші дні вторгнення в лютому 2022 року.

Гроссі повідомив, що ситуація на Запорізькій АЕС залишається напруженою, і кожна зі сторін регулярно звинувачує іншу в плануванні атаки на станцію.

Мої експерти продовжують повідомляти про військові дії поблизу станції,

сказав він.

Гроссі відвідував Запорізьку АЕС п'ять разів з початку вторгнення і закликав обидві сторони проявляти стриманість, щоб уникнути ядерної аварії.

Гроссі: градирня Запорізької АЕС сильно пошкоджена і потребує знесення5 вересня 2024, 04:23 • 37583 перегляди