США блокують дозвіл Британії на використання Storm Shadow Україною по території рф – The Times

США блокують дозвіл Британії на використання Storm Shadow Україною по території рф – The Times

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 11:00  •  16258 перегляди

Read in English

США фактично не дають згоди Британії дозволити Україні запускати ракети Storm Shadow по території рф через побоювання ескалації. Британія чекає схвалення США вже понад місяць, але відповіді досі немає.

США фактично забороняє Великій Британії надавати Україні дозвіл на запуск ракет Storm Shadow по території росії через побоювання адміністрації Байдена щодо можливої ескалації війни, передає УНН з посиланням на The Times.

Поки Захід стикається зі зростаючим тиском щодо пом'якшення правил використання далекобійної зброї, Британія чекає на схвалення США, перш ніж дати Україні дозвіл на запуск ракет Storm Shadow. Як повідомило джерело в британському уряді, запит був поданий понад місяць тому, але чиновники все ще очікують на відповідь. Співрозмовник зазначив, що ця тема "застрягла в їхній системі". Друге джерело в уряді Великої Британії підтвердило, що "дискусії щодо Storm Shadow з союзниками ще тривають", а третє джерело з оборонного відомства описало це як "рутинний процес у США".

Хоча Велика Британія хоче надати Україні свободу дій зі своєю далекобійною зброєю, для цього потрібен консенсус союзників, зокрема США, Франції та іншої не названої країни НАТО. Джерело в уряді підкреслює, що Британія не звинувачує США у затримці, додавши, що такі зміни в політиці потребують часу.

Ракети Storm Shadow можуть вражати цілі на відстані понад 155 миль і можуть бути використані для ударів по військових базах у глибині росії, які відіграють ключову роль у військових діях москви в Україні. Сабріна Сінгх, заступник речниці Міністерства оборони США, під час брифінгу в четвер визнала, що США "стурбовані ескалацією", коли йдеться про використання Україною далекобійних ударів.

Вона також висловила думку, що далекобійна зброя не є необхідною для допомоги Україні у звільненні своєї території. Метью Палмер, тимчасовий повірений у справах США у Великій Британії, в інтерв'ю радіостанції Times, яке вийде в ефір у неділю, зазначив, що США не мають права голосу в цьому питанні, підкресливши, що рішення про умови використання британської зброї належить Лондону і Києву.

"Я не збираюся втручатися в цю розмову", - сказав він Тео Ашервуду.

Деякі британські військові вважають, що США можуть чекати, щоб оцінити вплив або наслідки української операції в росії, перш ніж ухвалити рішення, хоча вони очікують, що це питання буде вирішено швидко. Член українського комітету з питань оборони повідомив The Times, що Україна була змушена провести транскордонну операцію в Курську через відмову Заходу дозволити використання крилатих ракет великої дальності по цілях у росії.

Колбі Бадвар, незалежний військовий аналітик, заявив в інтерв'ю The Times: "Адміністрація Байдена продовжує дотримуватися своєї політики, яка забороняє Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по території росії; це стосується не лише американської системи ATACMS, але й британської Storm Shadow".

Хоча Україні заборонено використовувати Storm Shadow для ударів по цілях у росії, їй дозволено використовувати іншу західну зброю, і британські танки Challenger 2 вже були помічені в Курській області.

У Міністерстві оборони Великої Британії заявили: "Позиція Великої Британії не змінилася. Ми надаємо військову допомогу для підтримки чіткого права України на самозахист від незаконних нападів росії відповідно до міжнародного гуманітарного права. Ми чітко розуміємо, що обладнання, надане Великобританією, призначене для захисту України".

У п'ятницю військова влада східноукраїнського міста Покровськ закликала цивільне населення прискорити евакуацію, оскільки російська армія швидко наближається до міста, яке вже кілька місяців є однією з ключових цілей москви. Влада Покровська повідомила в телеграм-каналі, що російські війська "просуваються швидкими темпами. З кожним днем залишається все менше часу, щоб зібрати особисті речі і виїхати в безпечніші регіони".

Українські війська намагаються відвернути військову увагу кремля від лінії фронту в Україні, розпочавши сміливе транскордонне вторгнення в Курську область росії. Однак Зеленський попередив у четвер, що Покровськ та інші прилеглі міста Донецької області "стикаються з найінтенсивнішими російськими атаками".

Нагадаємо

Велика Британія не давала Україні дозволу на використання ракет Storm Shadow для атаки на Курську область. Британський уряд підтверджує, що надана зброя призначена лише для оборони України.