Правоохоронці мають перевірити, чи діяла голова АРМА Дума в інтересах медведчука у ситуації з затягуванням продажу його яхти - юрист

Правоохоронці мають перевірити, чи діяла голова АРМА Дума в інтересах медведчука у ситуації з затягуванням продажу його яхти - юрист

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 08:26  •  91789 перегляди

Read in English

Правоохоронці мають оцінити дії Олени Думи у затягуванні продажу яхти медведчука. Адвокат Сергій Лисенко вважає, що це могла бути службова недбалість або умисні дії в інтересах проросійського політика.

Правоохоронці мають надати оцінку діям голови Агентства з розшуку та менеджменту активів Олени Думи у ситуації з затягуванням продажу яхти медведчука і визначити це була службова недбалість, чи вона умисно діяла в інтересах проросійського політика. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат Сергій Лисенко.

Оцінку діям Думи повинні надати правоохоронні органи. Тут 50 на 50: або вона діяла в інтересах медведчука, або вона діяла у власних інтересах і просто провтикала все, службова недбалість, як то кажуть,

- зазначив Лисенко.

Він також вказав, що службова недбалість - це дуже характерна поведінка для АРМА.

"Просто робити щось повільно, і в той час придумувати велосипед, на рівному місці. А потім казати, що ми все робили, просто є нюанси", - вказує адвокат.

Водночас за його словами, довести умисел у діях Думи буде непросто, адже вона всіма силами буде намагатися показувати, що все робилося для ефективності роботи. Однак, правоохоронці все одно мають розслідувати такий факт.

Дума хоче реабілітуватись в очах влади? АРМА замовила аудит6 серпня 2024, 15:33 • 28084 перегляди

Контекст

АРМА нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас станом на момент її призначення в АРМА Офіс генпрокурора спільно з МЗС вже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Екснардеп Ігор Мосійчук вважає, що голова АРМА Олена Дума діяла в інтересах медведчука, затягуючи продаж його яхти. Він закликає розслідувати, чи було це умисно, чи через некомпетентність.