Дума хоче реабілітуватись в очах влади? АРМА замовила аудит

Дума хоче реабілітуватись в очах влади? АРМА замовила аудит

Київ  •  УНН

6 серпня 2024, 15:33  •  20868 перегляди

Read in English

Олена Дума, голова АРМА, замовила аудит агентства у Рахункової палати після критики. Це відбулося, зокрема, після втрати яхти Медведчука вартістю 8,5 млрд грн через затягування продажу.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума ймовірно продовжує шукати способи реабілітаці в очах влади і суспільства за попередні невдачі. Цього разу вона гордо повідомила, що замовила аудит Агентства у Рахункової палати. Це сталося, в тому числі, після низки повідомлень про те, що в АРМА ще жодного разу не проводилася якісна зовнішня перевірка, пише УНН.

"Незважаючи на окремі спроби дискредитації роботи Агентства через недоброчесні дії колишніх співробітників, нова команда АРМА невпинно працює над посиленням інституційної спроможності органу. У рамках цієї стратегії АРМА ініціювало проведення перевірки Рахунковою палатою, яка охопить діяльність Агентства за 2023 рік. Цей крок спрямований на забезпечення", - повідомила Дума.

Водночас очільниця АРМА повідомила, що у 2024 році "ефективне управління арештованими активами та їх реалізація принесли понад 1,7 млрд грн до державного бюджету України, що в 47 разів перевищує показник 2022 року".

Здавалося б, різниця у 47 разів вражає. Проте, Дума, мабуть, забула уточнити, що 24 лютого 2022 року росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну і робота державних органів фактично була паралізована перший час. На початку великої війни навіть суди не працювали в повному обсязі – розглядалися тільки нагальні клопотання, на кшталт застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Крім того, у своєму дописі Дума скромно промовчала про свій "професіоналізм", завдяки якому АРМА втратила яхту ексдепутата-зрадника віктора медведчука вартістю майже 8,5 мільярдів гривень. Зате 1,7 мільярда згадані очільницею АРМА виглядають красиво.

Нагадаємо

АРМА нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що нова очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас, станом на момент її призначення в АРМА, Офіс генпрокурора спільно з МЗС вже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Екснардеп Ігор Мосійчук вважає, що голова АРМА діяла в інтересах медведчука, затягуючи продаж його яхти. Він закликає розслідувати, чи було це умисно чи через некомпетентність.

Правозахисник Едуард Багіров переконаний, що слідство повинне встановити, чи було затягування продажу яхти медведчука з боку керівника службовою недбалістю Думи. У разі наявності доказів її вини, за його словами, очільниця АРМА повинна понести кримінальну відповідальність. 

Додамо

Державне бюро розслідувань вже розслідує кримінальне провадження за фактом ймовірної службової недбалості керівництва АРМА. Воно було відкрите ще в березні цього року і не стосується ситуації з яхтою медведчука.