Мінцифри заощадило понад 3 мільярди гривень на закупівлі дронів для ЗСУ

Мінцифри заощадило понад 3 мільярди гривень на закупівлі дронів для ЗСУ

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 10:17  •  44066 перегляди

Read in English

Завдяки співпраці з антикорупційними органами Мінцифри заощадило понад 3 млрд грн на закупівлі дронів для ЗСУ. Це дозволило додатково отримати 18 413 дронів та повернути державі майже 1,5 млрд грн.

Завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації з антикорупційними органами під час закупівлі дронів для потреб ЗСУ вдалось заощадити понад 3 мільярди гривень. Про це заявив очільник Мінцифри Михайло Федоров, передає УНН.

Деталі

Федоров пояснив, що одразу після перших контрактів на безпілотники Армії дронів у Мінцифри збудували жорстку систему контролю закупівель і залучили до цього НАБУ та САП.

Держспецзвʼязку надає детективам доступ до CRM-системи, де є всі контракти по дронах. Вони бачать статус по всіх закупівлях: виробників, вартість та всі деталі по контракту. НАБУ вільно може аналізувати кожну закупівлю

- пояснив міністр. 

За шість місяців 2024 року Міноборони допустило до експлуатації майже 480 нових зразків ОВТ1 липня 2024, 11:15 • 22332 перегляди

Він також зауважив, що цьогоріч держава почала закуповувати дрони через закритий функціонал Prozorro: завдяки конкуренції безпілотники контрактуються за найвигіднішими цінами.

Також за рекомендацією НАБУ для визначення справедливих цін на українські дрони створили supply chain. Це окремі команди, які спільно з НАБУ та журналістами досліджують ціноутворення у сфері БпЛА.

Ще в нас є важливе рішення уряду, яке також є наслідком рекомендацій НАБУ: якщо виробник завищив вартість дронів, то він має на різницю з реальною ціною або допостачати дрони, або повернути власне різницю. Такий підхід дав результат на понад 3,3 мільярда гривень: 
— Сили оборони додатково отримали 18 413 дронів на суму понад 1,8 мільярда гривень;
— Державі повернули майже 1,5 мільярда гривень

- розповів Федоров. 

Нагадаємо

Заступник міністра оборони Дмитро Кліменков заявив, що цьогоріч вітчизняні компанії забезпечують 70% вартості контрактів на постачання зброї для ЗСУ. Агенція оборонних закупівель уклала понад 20 контрактів зі світовими виробниками озброєння з 10 країн.