700 осіб у Німеччині підозрюють у шпигунстві через ісламський університет

700 осіб у Німеччині підозрюють у шпигунстві через ісламський університет

Київ  •  УНН

10:18 • 6868 перегляди

Read in English

Німецькі спецслужби розслідують діяльність 700 осіб, пов'язаних із берлінським «Інститутом Мустафи», підозрюваних у шпигунстві на Іран. Університет імовірно використовується підрозділом «Кудс» для вербування агентів.

Спецслужби Німеччини ведуть розслідування щодо близько 700 осіб, підозрюваних в агентурній роботі в інтересах іранської влади. Вони, за інформацією BILD, пов'язані з берлінським ісламським університетом «Інститут Мустафи», передає УНН

Як вважає слідство, спецпідрозділ «Кудс» іранського Корпусу вартових ісламської революції вербує шпигунів через берлінську філію іранського університету. Водночас «Кудс» підтримує терористичні організації - такі як ХАМАС і «Хезболла».

Міжнародний університет Мустафи, що має філії по всьому світу, використовується підрозділом «Кудс» як вербувальна платформа для збору розвідданих і проведення операцій, зокрема й вербування в іноземні воєнізовані формування

- ідеться в документах Мінфіну США.

Як повідомляє BILD, слідчі розбили всіх підозрюваних на три групи: 63 людини з німецькими паспортами, 551 студент університету «Мустафи», що має «стосунок до Німеччини», і 78 так званих «стажистів із ФРН».

В Ізраїлі викрили низку шпигунів, які працювали на Іран: що відомо21 жовтня 2024, 16:27 • 19479 переглядiв

Блок ХДС/ХСС уже зажадав від МВС Німеччини негайно заборонити діяльність ісламістського університету в країні.

«Іранські ісламістські інститути на території Німеччини мають бути негайно закриті. Загроза, що виходить від Ірану, очевидна. Міністр внутрішніх справ не повинна продовжувати ігнорувати це», - заявив представник ХДС Александр Добріндт.

Експерт із роботи спецслужб Крістоф де Вріс вважає, що влада Німеччини має пояснити, чому вона раніше не закрила інститут Мустафи, який уже багато років перебуває в санкційних списках США і Канади. За його словами, іранський університет - це «центральний орган з вербування сил для тероризму».

У Німеччині росіянин проник на полігон Бундесверу: спецслужби не виключають шпигунство на користь рф 14 жовтня 2024, 17:31 • 44148 переглядiв