16 серпня: Всесвітній день повітряних зміїв, Горіховий Спас

16 серпня: Всесвітній день повітряних зміїв, Горіховий Спас

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 03:07  •  9351 перегляди

Read in English

Батьківщиною повітряних зміїв вважається Китай, де вони з’явилися близько трьох тисяч років тому. Зміїв виготовляли здебільшого у вигляді міфологічних істот.

Сьогодні, 16 серпня, усі бажаючі можуть долучитися до Всесвітнього дня повітряних зміїв, пише УНН.

Батьківщиною повітряних зміїв вважається Китай, де вони з’явилися близько трьох тисяч років тому. Зміїв виготовляли здебільшого у вигляді міфологічних істот. Також зміїв використовували для визначення відстані та у військових цілях: для проведення розвідки та для залякування армії противника.

За іншою версією перші повітряні змії з’явилися на території сучасної Малайзії. У будь-якому випадку саме завдяки Азії світ познайомився з повітряними зміями.

Коли повітряні змії потрапили до Європи точно невідомо. Зокрема, існує легенда, що у 907 році під час походу на Візантію військо київського князя Олега виготовило повітряних зміїв у вигляді вершників, аби деморалізувати ворожу армію.

Щодо більш реалістичних версій, відомо, що мандрівник Марко Поло, повернувшись з Китаю, залишив дуже точні записи, датовані 1295 роком, у яких описав конструкцію повітряних зміїв та метод їх запуску,

У якійсь момент повітряних зміїв почали використовувати в наукових цілях. У 1749 році шотландський метеоролог Александр Уілсон в 1749 році, досліджуючи коливання температури в атмосфері, підняв за допомогою повітряного змія термометри на висоту 900 метрів. Через три роки Бенджамін Франклін використав повітряного змія, щоб продемонструвати електричну природу блискавки.

Завдяки експериментам з повітряними зміями винахідник Джордж Кейлі створив перший планер.

Нині повітряні змії здебільшого використовуються в індустрії розваг. Велику популярність мають спортивні моделі, які можуть літати на швидкості більш ніж 100 кілометрів на годину. 

Ще сьогодні відзначається День чоловічої краси (День догляду за собою для чоловіків). Подія виникла у 2007 році за ініціативи однієї з американських компаній, яка спеціалізується на виробництві чоловічих товарів для догляду за собою. І є противагою стереотипу, що чоловіки не повинні аж занадто сильно доглядати за собою.

Також 16 серпня – це Міжнародний день "Помахайте в камеру спостереження". Своєрідна форма жартівливого протесту проти тотального стеження, і захист свого права на приватність. У цей день усім бажаючим пропонують із посмішкою помахати рукою у будь-який пристрій спостереження.

За церковним календарем сьогодні православні християни відзначають перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа до Константинополя.

За найпоширенішою версією походження свята, цар міста Едеси Авгар захворів на проказу і був впевнений, що тільки Ісус зможе зцілити.

Якось Ісус після вмивання втерся рушником, і його божественний лик відобразився на полотні. А саме полотно стало цілющим. Його передали Авгару, який, доторкнувшись до нього, зцілився. Одужали й інші, хворі на проказу, мешканці міста. Агвар увірував у Господа та прийняв християнство. А полотно з нерукотворним образом Спасителя тривалий час зберігалося у місцевому храмі.

У 944 році Едеси взяло в облогу військо Константинополя. В обмін на зняття облоги мешканці віддали Нерукотворний обра, який був поміщений у Константинополі до храму Благовіщення Пресвятої Богородиці.

В народі сьогоднішній день називають Горіховим або Хлібним Спасом.

В цей день люди, йдучи до церкви брали для освячення горіхи, зерна пшениці та спечений вдома хліб. Також можна брати мед, яблука та інші фрукти, які не встигли освятити під на Медовий та Яблучний Спас.

Після церкви люди запрошували додому гостей та накривали стіл. Гарною традицією було в цей день продавати та купувати на ярмарках різноманітні тканини. Через це сьогоднішній Спас має й третю назву – Полотняний. Піти з ярмарку із порожніми руками вважалося поганою прикметою.

Також на Горіховий Спас освячували колодязі та інші джерела питної води. З цього дня можна починати сіяти озимі культури.