potentsial-protystoiannia-na-blyzkomu-skhodi-zrostaie-ssha-mozhut-zahlybytys-u-konflikt-v-yakomu-diiut-uhrupovannia-pidtrymuvani-iranom

Потенціал протистояння на Близькому Сході зростає: США можуть заглибитись у конфлікт, в якому діють угруповання, підтримувані Іраном

 • 18625 переглядiв

Сценарії, які загрожують втягненням США у значно ширший конфлікт на Близькому Сході, стають предметом обговорення чиновників адміністрації Білого дому. Представники розвідки Сполучених Штатів намагаються передбачити можливі атаки на США з боку підтримуваних Іраном сил, в тому числі, визначити місця наступного удару бойовиків-хуситів. Разом з тим, США закликають Тегеран переконати своїх проксі зменшити кількість нападів, але поки немає жодних ознак поліпшення ситуації.

Про це пише Politico, передає УНН.

Деталі

Згідно з інформацією видання, чиновники адміністрації Байдена розробляють плани реагування США на те, що, на їхню думку, може перерости з війни в Газі в ширший, затяжний регіональний конфлікт. Чотири посадовці, знайомі з цим питанням, в тому числі один високопосадовець адміністрації, розповіли Politico про внутрішні розмови про сценарії, які потенційно можуть втягнути США в нову війну на Близькому Сході.

Як вказується, військові США розробляють плани, щоб завдати удару підтримуваним Іраном бойовикам хуситам, які атакували комерційні судна в Червоному морі, - як варіант, це включає удари по об’єктах хуситів у Ємені.

Військові розглядають способи передбачити й відбити можливі атаки на США з боку підтримуваних Іраном сил в Іраку та Сирії, а також визначити місця наступного удару бойовиків-хуситів.

Як зазначають співрозмовники, Сполучені Штати протягом кількох місяців негласно закликали Тегеран переконати проксі-серверів зменшити свої атаки. Але офіційні особи кажуть, що вони не бачать жодних ознак того, що групи почали зменшувати свою цільову спрямованість, і хвилюються, що насильство буде лише зростати найближчими днями.

Кім Чен Ин наказав збільшити виробництво мобільних пускових установок для балістичних ракет05.01.24, 11:23

Потенціал ширшого конфлікту зростає, заявили офіційні особи, після серії протистоянь в Іраку, Лівані та Ірані за останні кілька днів. Наголошується, що війна між Ізраїлем та "Хамас" в Газі, в дійсності, загострилася далеко за межами смуги – здійснився сценарій, якого США намагалися уникнути протягом місяців.

Президент США скликав склад Національної безпеки вранці на Новий рік, щоб обговорити ситуацію в Червоному морі та можливі подальші дії, розповідає виданню високопоставлений чиновник адміністрації. Одним із результатів цієї зустрічі стала спільна заява, опублікована одночасно США та дюжиною їхніх союзників, у якій попереджено, що хусити зіткнуться з "наслідками", якщо вони продовжуватимуть "загрожувати життю" та порушувати торговельні потоки в Червоному морі.

Інший чиновник США підкреслив, що занепокоєння адміністрації щодо ширшої війни в регіоні не є новим – адміністрація Білого дому стурбована зростанням цих загроз. Після нападу в Ірані, в середу, офіційні особи в адміністрації від Пентагону до Державного департаменту та розвідувальних агенцій почали оцінювати, як Іран або його проксі-сили на Близькому Сході можуть націлити безпосередньо на США, а також союзників Сполучених Штатів у регіоні.

росія запускала північнокорейські ракети по Україні в кінці грудня і на початку січня - Білий дім05.01.24, 09:17

Попри те, що планування на випадок надзвичайних ситуацій є нормальним в умовах підвищеної напруженості на Близькому Сході, тим не менш, за словами чиновників, всередині адміністрації є певна "метушня" щодо складання звітів про потенційні точки атак і можливу реакцію США. На це впливає побоювання, що насильство в регіоні буде тільки зростати, і відповідно до цього, Вашингтону врешті-решт доведеться втрутитися.

Також розглядається варіант того, що насильство в районі Гази може поширитися на Західний берег і Ліван, оскілки ліванська "Хезболла" та Ізраїль вже ведуть перестрілку на кордоні.

Ці побоювання можуть зрости після вбивства у вівторок в Лівані одного з лідерів ХАМАСу, яке, як підозрюють, було скоєно ізраїльтянами; проте, поки що США не бачать жодних ознак того, що "Хезболла" прагне ширшої війни, резюмує видання.

Нагадаємо

Пентагон  офіційно підтвердив ліквідацію ватажка підтримуваного Іраном угруповання "Харакат аль-Нуджаба" в Іраку, яке здійснювало напади на американські військові об’єкти.

Також УНН повідомляв, що Ізраїль не має наміру встановлювати адміністративний контроль над сектором Гази та планує після завершення військової операції в анклаві через якийсь час передати владу місцевій адміністрації. Такий план підготувало військове керівництво країни на чолі із міністром оборони Йоавом Галантом.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Міжнародні резерви України за рік зросли на 42%

     • 21666 переглядiв

    В Україні тестують універсального бойового робота D-21-11

     • 21661 переглядiв

    Україна очікує зростання експорту на 9% у 2024 році

     • 23582 переглядiв