ukenru
divnim-chinom-buli-peredani-u-bezkoshtovne-upravlinnya-komisiya-mkip-pereviryaye-primischennya-lavri

"Дивним чином були передані у безкоштовне управління": міністр розповів, що у Лаврі перевіряє комісія

 • 1219101 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Комісія Міністерства культури та інформаційної політики перевіряє об'єкти на території НЗ "Києво-Печерська Лавра", які раніше "дивним чином" були передані в безкоштовне управління певним організаціям. Про це повідомив очільник МКІП Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону, передає УНН.

Цитата

"Вчора на засіданні уряд ухвалив рішення, згідно з яким повернуто до держави 19-ий корпус Лаври, де якимось чином незаконно знаходилася організація "Утопік", на чолі якої зараз стоїть колишній міністр часів Януковича, пан Кулиняк. Ми діємо вцілому по Лаврі: мова йде не лише про Нижню Лавру, а й про всі об'єкти, які дивним чином в різні часи були передані в безкоштовне управління певним організаціям", - зазначив Ткаченко.

Деталі

За словами Ткаченка, міністерство також планує розробити концепт управління і користування територією Нижньої Лаври.

"Є різні ідеї, які зараз обговорюються, у тому числі реабілітаційного центру для військових, діяльності народно-художніх промислів та інших речей. Так само вивчаємо питання стосовно того, яким чином у Лаврі в різні часи існували представництва різних християнських церков", - розповів він.

Міністр підкреслив, що "на тлі управління деякими об’єктами представниками УПЦ МП", питання стосовно Києво-Печерської Лаври, яка занесена в список ЮНЕСКО, буде обговорюватися з громадськістю.

Нагадаємо

За даними МКІП, 29 березня УПЦ МП мала звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. Як повідомили у міністерстві, договір користування Києво-Печерською Лаврою розривається з 29 березня 2023 року, і це стосується усіх приміщень, які орендувала УПЦ МП в Лаврі.

30 березня у Лаврі повинна була почати роботу комісія МКІП з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Але 30 та 31 березня комісію до Лаври не пустили. Поліція відкрила провадження через перешкоджання роботі комісії.

Комісія МКІП розпочала роботу в Лаврі лише приблизно тиждень тому, 12 квітня, і її представники були вражені наслідками користування святинею представниками УПЦ МП, попросили відкриття провадження. Провадження відкрили.

Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" 21 квітня оглянула в Лаврі ще дві пам'ятки, де виявили порушення, після цього представники заповідника опечатали корпус.

Огляд приміщень Комісією час від часу супроводжується штовханиною та перешкоджанням роботі Комісії за участю невідомих осіб.

Українські Національні Новини

Суспільство