ukenru
chi-mozhlivo-vidrizati-rosiyu-vid-energetichnogo-rinku-ekspert-rozpoviv-pro-potentsial-dlya-podalshoyi-izolyatsiyi-okupanta

Чи можливо відрізати росію від енергетичного ринку? Експерт розповів про потенціал для подальшої ізоляції окупанта

 • 284170 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. У світі є запаси пального, запаси сировини і є можливості для того, щоб замістити російську частку, однак навряд чи рф повністю піде з ринку. Таку думку УНН висловив експерт з енергетичних питань, директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн. УНН поцікавився, чи можливо повністю відрізати росію від енергетичного ринку.

Цитата

“Скажімо так, у світі є запаси пального, є запаси сировини і є можливості для того, щоб замістити російську частку. Вона наразі становить десь 5% світового ринку, як вже заявили, Об’єднані Арабські Емірати, Венесуела, Іран, - це тільки основні країни, які найбільше за рівнем покладів нафти та газу. А є ж ще багато країн ОПЕК”, - зазначив співрозмовник.

Але, як зазначає експерт, будуть і ті, хто купуватиме російські вуглеводні.

“Я впевнений, що цю частку можна замінити. Але треба розуміти, що хтось не буде купувати цю нафту – Європа, Штати, але ж є дуже великий регіон – Азія, Індія, Китай, які будуть це споживати, і відповідно, я не думаю, що росія піде з ринку, я думаю, що вона буде вимушена, по-перше, скоротити видобуток, а по-друге, скоротити виробництво нафтопродуктів, можливо, навіть через зупинку нафтопереробних заводів. Це така дуже революційна річ, дійсно”, - каже Куюн.

Експерт нагадав, що Європа вирішила не робити різких рухів і протягом наступних 5 років поступово відмовляться від російських енергоресурсів. Німеччина, щоправда, планує зробити це до кінця року, і “це теж буде дуже відчутний крок, який навіть ще три тижні тому було неможливо собі уявити”, зазначає фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС планує скоротити імпорт російського газу на дві третини та прагне відмовитися від залежності до 2030 року

Водночас, з його слів, ринок на сьогодні - дуже “інертний”.

“Ці ланцюжки і це постачання, воно складалось роками, десятиріччями, особливо в Європі. Є багато нафтопереробних заводів в Європі. Цей процес – він буде повільним. Але те, що цей маховик, цей процес пішов – це дуже важливо, тому що там нічого ніколи в Європі, у світі не відбувається швидко. Але навіть те, що ми бачимо, дає надію на те, що цей процес пішов, він не зупиниться”, - каже він.

Співрозмовник зазначив також, що не може наразі дати відповіді на запитання про те, який удар чекає на економіку рф внаслідок заборони імпорту енергоресурсів з боку Заходу.

“От зараз начебто всі тиснуть, а ціна на нафту зросла. Відповідно, зараз ціна на нафту 115-120 доларів. Це занадто висока ціна. Росії за щастя було за 60 доларів продавати, а вони продають за 100. Тут треба тверезо оцінювати ситуацію”,- зазначив Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британія відмовиться від імпорту російської нафти до кінця 2022 року

“Тому, потрібен час для того, щоб закрутились всі ці колеса. Але, дійсно, зараз відбуваються речі, які три тижні тому ніхто не міг собі уявити”, - додав він.

Контекст

8 березня Сполучені Штати оголосили заборону на будь-який імпорт російської нафти, газу та ін. 

Безпрецедентне рішення було ухвалене у відповідь на вторгнення і триваючу агресію російської федерації проти України.

Українські Національні Новини

Економіка