Зеленський подав ще один законопроект про множинне громадянство

Зеленський подав ще один законопроект про множинне громадянство

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 19:16  •  21495 перегляди

Read in English

Президент Зеленський подав до Верховної Ради законопроект про множинне громадянство. Проект визначає принципи громадянства та підстави для його втрати, зокрема при набутті громадянства держави-агресора.

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт стосовно множинного громадянства, що був ініційований президентом Володимир Зеленським. Про це повідомляється на сайті парламенту, передає УНН

Деталі

Як зазначається, проєкт закону має назву "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України".

Зазначається, що законом визначені принципи законодавства України про громадянство, зокрема принцип єдиного громадянства, який розуміється Законом у двох аспектах:

  • внутрішньому – громадянство держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України,
  • та зовнішньому – визнання громадянина України, який набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, у правових відносинах з Україною лише громадянином України

У законопроекті уточнюються умови набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням, а також умови прийняття до громадянства України. Множинність громадянства (підданства) допускається у таких випадках:

  • набуття дитиною громадянства України та іншої держави за народженням;
  • набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців;
  • набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем;
  • автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа;
  • спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;
  • набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

Окрім закріплення допустимих випадків множинності громадянства, проект закону визначає підстави для втрати громадянства України. 

Зокрема множинність громадянства не допускається для осіб, що мають громадянство держави, визнаної Верховною Радою України агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Про територіальну цілісність України" від 27 березня 2014 року № 68/262.

Контекст

Раніше Зеленський заявив, що проєкт закону дасть змогу мати громадянство України етнічним українцям, їхнім нащадкам з різних держав, окрім Росії. Йдеться про всіх, хто у періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись в Європі, США, Канаді, державах Азії, Латинської Америки й всіх, хто допомагає Україні, попри сотні та тисячі кілометрів від рідної землі.

ВР наступного тижня планує розглянути законопроект про множинне громадянство. Мобілізаційного законопроекту у планах немає - нардеп15 березня 2024, 18:11 • 38455 переглядiв