$41.690.00
47.420.00

Як приготувати смачну паску: три рецепти на будь-який смак

Київ • УНН

 • 99038 перегляди

У статті представлено три рецепти паски: пухка класична, старовинна олександрійська та приготована в мультиварці. Детальні інструкції та інгредієнти для кожної.

Як приготувати смачну паску: три рецепти на будь-який смак

Великдень в Україні важко уявити без запашної домашньої паски — головного атрибуту святкового столу. Сьогодні рецепти цієї традиційної випічки поєднують давні звичаї з новими кулінарними підходами, дозволяючи кожному обрати найкращий варіант для себе. УНН зібрав для вас три варіанти приготування паски — класичну пухку, старовинну Олександрійську та паску в мультиварці — за рецептами, які пропонує шеф-кухар Євген Клопотенко.

Пухка та волога паска на Великдень 

Інгредієнти (на 2 паски)

Щоб проготувати таку паску вам знадобиться:

  • 500 г пшеничного борошна;
    • 12 г сухих дріжджів;
      • 50 г цукру (для тіста);
        • 80 г цукру (для родзинок);
          • 50 г м’якого масла (для тіста);
            • 80 г розтопленого масла (для родзинок);
              • 230 мл гуслянки або суміші айрану та молока 1:1;
                • 7 жовтків;
                  • 180 г родзинок;
                    • дрібка солі;
                      • 50 г борошна для вимішування тіста.

                        Спосіб приготування

                        Крок 1

                        У великій сухій мисці змішайте 500 г борошна та 12 г сухих дріжджів.

                        Крок 2

                        Додайте в миску також 50 г цукру, 50 г м'якого масла, 230 мл теплої гуслянки (або суміші молока та айрану у пропорції 1:1), 7 жовтків.

                        Крок 3

                        Почніть вимішувати тісто спершу в мисці, а потім перекладіть масу на робочу поверхню та ретельно вимішайте його руками 15 хв, за потреби підсипаючи трішки борошна (але не більше 50 г). У результаті у вас повинно вийти однорідне, пластичне тісто, що не липне до рук.

                        Крок 4

                        В окремій мисці змішайте 180 г родзинок (їх можна не запарювати, а просто промити та просушити рушником), 80 г цукру та 80 г розтопленого масла.

                        Крок 5

                        Суміш родзинок з маслом та цукром руками вмісіть в тісто (якщо у вас є планетарний міксер, краще використовувати його). Поверніть тісто в миску, накрийте рушником або харчовою плівкою та поставте підходити в тепле місце на 40-50 хв.

                        Дієтологи пояснили, як виходити з посту без шкоди для здоров'я14.04.25, 12:52 • 199221 перегляд

                        Крок 6

                        Через 40-50 хв тісто повинно підрости у двічі. Злегка обімніть його руками та відділіть від усієї маси приблизно 300 г, вони знадобляться для створення декору. Решту ж тіста викладіть у форми, заповнюючи їх не більш як на 1\3 об'єму та залиште підходити в теплі ще на 40 хв. Тим часом розігрійте духовку до 165-170 градусів (режим нагрівання "верх-низ"), а на дно духової печі поставте металеву ємність з водою.

                        Крок 7

                        Коли тісто підросте у формі, прикрасьте його косами, кульками, квітами чи хрестами. За бажанням на цьому етапі можна змастити паски яєчним жовтком, але це необов'язково.

                        Крок 8

                        Випікайте паски у розігрітій до 165-170 градусів духовці 30-35 хв на нижньому рівні. Дайте готовим паскам повністю охолонути до кімнатної температури, а вже потім, за бажанням, виймайте їх з форми.

                        Олександрійська паска

                        Інгредієнти 

                        Для опари;

                        • 300 мл пряженого молока;
                          • 300 г цукру;
                            • 3 яйця;
                              • 1 жовток;
                                • 150 г масла;
                                  • 1 паковання пресованих дріжджів.

                                    Для тіста:

                                    • ½ ч. л. куркуми;
                                      • 10 г ванільного цукру;
                                        • цедра 1 апельсина;
                                          • 3-5 шт. насіння кардамону;
                                            • дрібка солі;
                                              • 860-900 г борошна;
                                                • 200 г родзинок.

                                                  Для декору

                                                  • мед;
                                                    • гарбузове насіння;
                                                      • насіння соняшника.

                                                        Спосіб приготування 

                                                        Крок 1

                                                        У глибокій мисці змішайте 300 мл гарячого (45-50 градусів) пряженого молока та 300 г цукру до розчинення. За цей час молоко трохи охолоне.

                                                        Крок 2

                                                        Окремо змішайте до однорідності 3 яйця та 1 жовток. Додайте до молока разом зі 150 г розтопленого масла та 1 пакованням пресованих дріжджів "Львівські дріжджі" (42 г). Попередньо переконайтесь, що температура змішаних рідких інгредієнтів не перевищує 36-38 градусів. Залиште опару підходити у теплому місці на 3 години.

                                                        Крок 3

                                                        У готову опару додайте ½ ч. л. куркуми, 10 г ванільного цукру, цедру 1 апельсина, 3-5 шт. меленого насіння кардамону, дрібку солі. Перемішайте.

                                                        Крок 4

                                                        Додайте 860-900 г борошна та замісіть тісто.

                                                        Крок 5

                                                        Викладіть його на стіл та додайте 200 г родзинок. На цьому етапі важливо добре вимішати тісто протягом 10-15 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук. Можна додати трохи більше борошна.

                                                        Великодній кошик: у скільки обійдеться цього року03.04.25, 11:00 • 196318 переглядiв

                                                        Крок 6

                                                        Готове тісто перекладіть у миску, накрите рушником і дайте ще 30 хвилин відпочити. Далі розділіть тісто на більшу та меншу частину (у нас вийшло дві паски по 450 та 740 г). Викладіть їх у паперові форми відповідного розміру — паски мають займати приблизно ⅓ від розміру форми. Дайте паскам відпочити у формах ще 40-50 хвилин.

                                                        Крок 7

                                                        Випікайте паски протягом 40 хвилин при 180 градусах у заздалегідь розігрітій духовці на режимі верх-низ без обдуву. Готові паски змастіть медом та присипте гарбузовим та соняшниковим насінням.

                                                        Паска в мультиварці

                                                        Інгредієнти 

                                                        Для паски:

                                                        • 20 г пресованих дріжджів;
                                                          • 200 мл молока;
                                                            • 2 яйця;
                                                              • 50 мл олії;
                                                                • ½ ч. л. солі;
                                                                  • 10 г ванільного цукру;
                                                                    • 100 г цукру;
                                                                      • 500 г борошна + 20 г для підсипання;
                                                                        • 100 г родзинок.

                                                                          Для глазурі:

                                                                          • 1 білок;
                                                                            • 1 ч. л. лимонного соку;
                                                                              • 250 г цукрової пудри.

                                                                                Крок 1

                                                                                У велику суху миску покришіть 20 г дріжджів, додайте 200 мл теплого молока та розмішайте вінчиком до однорідності.

                                                                                Крок 2

                                                                                Додайте до опари 2 яйця, 50 мл рослинної олії, 100 г цукру, ½ ч. л. солі, 10 г ванільного цукру та ще раз перемішайте суміш вінчиком.

                                                                                Крок 3

                                                                                Додайте в миску до рідких інгредієнтів 500 г просіяного борошна та почніть просто в мисці замішувати тісто руками. Замішуючи тісто, поступово підсипайте собі ще приблизно 20 г борошна, так щоб воно перестало липнути до рук, а натомість об'єдналося в однорідну пластичну масу. Накрийте миску з тістом харчовою плівкою та залиште підходити на 1 годину у теплому місці.

                                                                                Крок 4

                                                                                Тим часом залийте 100 г родзинок окропом та залиште розм'якшуватися на 20 хв.

                                                                                Крок 5

                                                                                Коли через годину тісто підійметься, злийте з родзинок воду, додайте їх до тіста та перемішайте масу руками.

                                                                                Крок 6 

                                                                                Чашу мультиварки за потреби змастіть 1 ст. л. рослинної олії. Втім, якщо чаша має непошкоджене антипригарне покриття, цей крок можна пропустити. Кулю тіста викладіть на дно чаші та залиште підходити ще на 30 хв у теплому місці.

                                                                                Крок 7

                                                                                Коли тісто підійметься вдруге, поставте чашу в мультиварку, закрийте кришку та увімкніть режим "випічка" на 1 год. Усі мультиварки різні, тож через годину, обережно перевірте стан паски. Якщо ви бачите, що зверху вона все ще бліда і не допечена, залиште виріб випікатися ще на 20 хв.

                                                                                Десерти без яєць: 7 смачних рецептів до Великодня08.04.25, 11:49 • 481693 перегляди

                                                                                Крок 8

                                                                                Готову паску залиште охолоджуватися за кімнатної температури. Коли вона охолоне, займіться глазур'ю. Для цього в окремій сухій мисці змішайте білок 1 яйця та 1 ч. л. лимонного соку. Почніть збивати міксером на високій швидкості, маса має побілішати та збільшитися в об'ємі. Тоді додайте до білка 250 г просіяної цукрової пудри та продовжте збивати до повного об'єднання інгредієнтів.

                                                                                Крок 9

                                                                                Тепер за допомогою силіконової лопатки, чи просто ложки покрийте верхівку пасочки глазур'ю та прикрасьте виріб на свій смак.

                                                                                Brent
                                                                                $66.98
                                                                                Bitcoin
                                                                                $94,881.00
                                                                                S&P 500
                                                                                $5,515.95
                                                                                Tesla
                                                                                $285.47
                                                                                Газ TTF
                                                                                $32.43
                                                                                Золото
                                                                                $3,316.56
                                                                                Ethereum
                                                                                $1,842.20