Україна просить США дозволити використання ATACMS по аеродромах рф - The Washington Post

Україна просить США дозволити використання ATACMS по аеродромах рф - The Washington Post

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 08:34  •  48336 перегляди

Read in English

Українські чиновники звернулися до США з проханням дозволити використання ракет ATACMS для ударів по російських аеродромах. За словами радника Зеленського, це дасть Києву важіль для переговорів з росією.

Українські чиновники попросили Вашингтон дозволити їм використовувати американські ракети великої дальності ATACMS для ударів по аеродромах, які використовує рф. Про це пише The Washington Post із посиланням на радника Зеленського, який говорив на умовах анонімності, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що дозвіл США використовувати ATACMS для ударів по аеродромах рф дасть змогу Києву утримувати частину курська протягом певного часу.

"Це дасть їм важіль, необхідний для переговорів із росією - ось у чому справа", - сказав радник Зеленського.

Також, за словами радника, Україна задіяла велику кількість солдатів, які захопили приблизно  100 квадратних кілометрів російської території. Він вказав, що за три дні українські війська пройшли через міста з тисячами людей, взяли сотні полонених і захопили газовимірювальну станцію, яку росія використовує для енергетичних операцій з Угорщиною і Словаччиною.

За словами радника, станцію навряд чи буде використано як важіль тиску, тому що, оскільки трубопровід все одно проходить через Україну, Київ міг у будь-який момент перервати потік.

Нагадаємо

У липні заступник помічника державного секретаря США Крістофер Сміт заявив, що США ведуть розмови з Україною щодо дозволу на застосування американської далекобійної зброї для ударів по території вглиб росії.  Втім  радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван пізніше зауважив, що США не змінювала умов щодо використання Україною ракет ATACMS - заборона на удари по території вглиб рф досі в силі.