Що їсти у травні: сезонні продукти та прості рецепти
Київ • УНН
У травні з'являється багато свіжих овочів та фруктів, таких як редиска, шпинат, молода картопля та полуниця. З них можна приготувати прості та корисні страви.

Травень — період, коли починає зʼявлятися все більше свіжих овочів, зелені та фруктів. Тож саме час додати до свого раціону більше, корисного, сезонного і легкого. Редиска, щавель, шпинат, молода картопля, зелена цибуля, ароматна рукола й полуниця — усе це вже зараз легко знайти в магазині. І не потрібно вигадувати складних рецептів: достатньо кількох простих інгредієнтів та трішки фантазії.
УНН зробив для добірку корисних і легких страв із сезонних овочів та фруктів.
Овочі
Редиска
Багата на вітамін С та позитивно впливає на організм, очищуючи його від накопичених шлаків та токсинів.
Молода картопля
Є хорошим джерелом калію та містить корисні для травлення клітковину та органічні кислоти.
Спаржа
Допомагає покращити кровообіг та знижує артеріальний тиск.
Горох
Містить вітаміни групи B, C, D, K, а також допомагає схуднути.
Буряк
Багатий вміст заліза, тож позитивно впливає на роботу печінки та серця.
Як приготувати пастилу вдома: 3 смачних рецепти06.05.25, 13:17 • 10750 переглядiв
Зелень
Кропива
Містить багато вітаміну С, чим допомагає у боротьбі з простудними захворюваннями та зміцнює імунітет.
Шпинат
В ньому міститься залізо та вітаміни А і С, що корисно для росту здорового волосся та забезпечує зволоження шкіри голови.
Щавель
Позитивно впливає на кістки та суглоби, бо містить багато магнію, калію, фосфору.

Ревінь
Знижує рівень цукру в крові та позитивно впливає на травну систему.
Зелена цибуля
Містить вітаміни групи В і С та сприяє кращому засвоєнню їжі.
Листя салату
Допомагає запобігти запорам та проблемам з травленням.
Рукола
Попереджає розвиток ракових захворювань та зміцнює нервову систему.
Кріп та петрушка
Вони зміцнюють стан серцево-судинної системи та допомагають при захворюванні на діабет.
Фрукти та ягоди
Полуниця
Багата на вітамін С, тому корисно впливає на стан шкіри, серця та підвищує імунітет.
Яблука
Містять пектин та антиоксиданти. Крім того речовини, що містяться в яблуках, підтримують мікрофлору кишечника.
Абрикоси
Підвищують рівень гемоглобіну та в цілому позитивно впливають на кров.
Що приготувати з сезонних овочів та фруктів?
Салат із редиски та шпинату, спаржі

Інгредієнти:
- 4-6 редиски;
- 1 пучок свіжої спаржі;
- зелена цибуля — за смаком
- 2 склянки порізаного молодого шпинату;
- 1/2 склянки порізаної руколи;
- 2 столові ложки подрібненого мигдалю;
- 1/4 склянки порізаного свіжого базиліка;
- 1/4 склянки сиру фета;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 2 столові ложки бальзамічного оцту;
- 1 чайна ложка меду;
- 2 чайні ложки свіжовичавленого соку лайма;
- сіль — за смаком;
- ¼ чайної ложки свіжомеленого чорного перцю.
Португальський сир з овечого молока визнали найкращим у світі18.11.24, 15:47 • 107700 переглядiв
Спосіб приготування
Крок 1
Змішайте в мисці порізані редиску, спаржу, зелену цибулю, шпинат, руколу, мигдаль, свіжий базилік і сир.
Крок 2
В окремій ємності приготуйте соус. Для цього зʼєднайте оливкову олію, бальзамічний оцет, мед, сік лайма, сіль і перець.
Крок 3
Вилийте до порізаних овочів та зелені готовий соус та добре перемішайте.
Смузі з полуницею та шпинатом

Інгредієнти:
- 160 г полуниці;
- 160 г шпинату;
- 1 невелике авокадо;
- 150 мл йогурту без наповнювача;
- 2 маленьких апельсина (плюс ½ ч. л. дрібно натертої цедри);
Фахівці назвали 5 головних критеріїв вибору правильної дієти07.11.24, 07:07 • 45586 переглядiв
Спосіб приготування
Крок 1
За допомогою блендера збийте до однорідної консистенції всі інгредієнти. Якщо вийшло трохи густувато, додайте трішки холодної води і знову збийте.
Крок 2
Розлийте по склянках та подавайте. Можна прикрасити полуницею.
Зелений борщ

Інгредієнти:
- 3-4 середні картоплини;
- 1 велика морква;
- 1 маленька цибулина;
- 10 листків щавлю;
- 2 столові ложки нарізаного свіжого кропу;
- 2 лаврові листки;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 4 склянки води;
- сіль — за смаком;
Спосіб приготування
Крок 1
Наріжте кубиками моркву та картоплю та цибулю. Також дрібно поріжте щавель і кріп.
Крок 2
В каструлю налийте олію та розігрійте її на середньому вогні. Потім додайте туди цибулю та готуйте її до прозорості близько 3 хвилин, часто помішуючи. Далі додайте моркву і готуйте ще 3 хвилини.
Крок 3
Налийте в каструлю з засмажкою воду та додайте нарізану кубиками картоплю, лавровий лист. Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і варіть на повільному вогні близько 20 хвилин або поки овочі повністю не приготуються.
Крок 4
Додайте подрібнений щавель і кріп. Потім премішайте все та накрийте кришкою і дайте постояти 10 хвилин.
Крок 6
Подавати зелений борщ можна вареним яйцем і ложкою сметани.