СБУ викрила підприємця, який постачав для ЗСУ неякісні FPV-дрони

СБУ викрила підприємця, який постачав для ЗСУ неякісні FPV-дрони

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 11:48  •  21576 перегляди

Read in English

Директор приватної компанії з Київщини виграв тендер на 1000 FPV-дронів для ЗСУ, але поставив неякісні безпілотники. Підозрюваному загрожує до 12 років ув'язнення за розкрадання коштів в особливо великих розмірах.

Правоохоронці викрили в Україні підприємця, який поставив Силам оборони браковані FPV-дрони. Про це заявили в СБУ, передає УНН.

Деталі

За даними слідства, оборудку організував директор приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем. На початку цього року підприємець виграв тендер на придбання 1 тис. FPV-дронів для потреб ЗСУ, що проводила Нетішинська міськрада.

Фігурант штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману "різницю" привласнив. "Накрутка" на кожному безпілотнику становила від 4 до 7,5 тис. грн, залежно від його виду.

Після проведення аудиту та спеціальної експертизи на відповідність технічним вимогам товару правоохоронці отримали додаткові підтвердження злочинної діяльності підприємця.

Понад 1,5 млрд грн збитків: викрили 28 службовців причетних до розкрадання коштів виділених на оборону 10 серпня 2024, 17:22 • 55772 перегляди

На підставі доказової бази йому оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі)

- підсумували в СБУ. 

Вирішується питання про обрання фігуранту запобіжного заходу. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Доповнення

Правоохоронці розповіли, що загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн, з яких, за даними слідства, власник компанії-виробника вкрав майже третину.

Для реалізації схеми підрядники встановили на безпілотники навігаційне обладнання низької якості. Мова йде про відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим вимогам до технічних характеристик БпЛА.

Нагадаємо

ДБР повідомило про підозру організаторам закупівлі неякісних аптечок для військових на 58,5 млн грн. Підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі за бездіяльність та шахрайство.