Raiffeisen Bank починає скорочувати свої операції в росії - Bloomberg

Raiffeisen Bank починає скорочувати свої операції в росії - Bloomberg

Київ  •  УНН

30 липня 2024, 07:28  •  12036 перегляди

Read in English

Raiffeisen Bank оголосив про заходи щодо значного зменшення діяльності в росії відповідно до вимог ЄЦБ. Банк обмежує кредитні та платіжні послуги, припиняє пропонувати строкові депозити та знижує відсотки по рахунках.

Raiffeisen Bank International AG оголосив про інтенсифікацію заходів щодо відповідності регуляторним вимогам, з метою значного зменшення своєї діяльності в росії. Початкові кроки щодо скорочення операцій вже вступили в силу. Пише УНН з посилання на Bloomberg.

Деталі

Віденський кредитор, який володіє найбільшим банком з іноземними інвестиціями у росії, зменшує свою діяльність відповідно до директив Європейського центрального банку. У квітні ЄЦБ наказав зменшити кредитний портфель у росії на 65% до 2026 року та скоротити обсяг наданих платіжних послуг.

Відповідно до вимог ЄЦБ, ми прискорюємо скорочення обсягу бізнесу в росії,

заявив головний виконавчий директор Йоганн Штробль.

Банк оголосив, що в росії він обмежив надання кредитних та платіжних послуг до спеціально затвердженого списку великих та міжнародних компаній. Raiffeisen припинив пропонувати строкові депозити, а поточні рахунки тепер не приносять відсотків і супроводжуються високими комісіями за обслуговування.

Банк зіткнувся з критикою за продовження роботи в росії після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році. Попри рекордний прибуток у російському підрозділі, обмеження капіталу перешкоджають доступу до цих коштів, і діяльність підпадає під ризик зіткнення з санкціями США та Європи.

Спроби репатріації приблизно 1,5 млрд євро (1,6 млрд доларів) прибутку через складну угоду з акціями зазнали невдачі у травні після попереджень від американських та європейських регуляторів. Банк вже два роки намагається продати або вивести свою частку без успіху. Йоханн Штробль заявив, що зусилля триватимуть.

За другий квартал Raiffeisen зареєстрував чистий прибуток у розмірі 661 млн євро, що значно перевищує середній прогноз аналітиків у 484 млн євро, згідно з опитуванням Bloomberg. Банк також підняв прогноз чистого процентного доходу на 2024 рік для своїх ключових ринків, крім росії та білорусі, до приблизно 4,1 млрд євро з близько 3,8 млрд євро.

Нагадаємо

Ще в березні цього року міністерство фінансів США вимагало, щоб австрійський банк Raiffeisen Bank International залишив російський ринок.

Україна ж своєю чергою відмовилася вилучити австрійський Raiffeisen Bank зі списку компаній-спонсорів війни, оскільки Київ сумнівається в тому, що банк дійсно планує покинути росію.