Питання запрошення Україна до НАТО залишається на порядку денному – Стефанішина

Питання запрошення Україна до НАТО залишається на порядку денному – Стефанішина

Київ  •  УНН

29 травня 2024, 15:41  •  19280 перегляди

Read in English

Україна прагне до чіткого шляху і термінів вступу в НАТО, але США і Німеччина нині не підтримують встановлення конкретних часових рамок, хоча запрошення України залишається на порядку денному.

Питання запрошення України до НАТО залишається на порядку денному. Водночас не є таємницею, що США та Німеччина не підтримують наразі консенсус щодо встановлення часових рамок щодо інтеграції. Про це заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Безумовно у своєму зверненні до союзників вчора, я підтвердила, що питання запрошення України в НАТО залишається на порядку денному. Так само маю запевнення від союзників, зокрема США та інших країн, які відіграють ключову роль в підготовці саміту стосовно, що в рішеннях саміту буде конкретна позиція щодо членства України в НАТО, щодо його незворотності, стосовно дорожньої карти такого членства. Безумовно ми продовжуємо діалог щодо можливого запрошення України

 - розповіла Стефанішина.

Стефанішина також прокоментувала статтю The Telegraph в якій заявляється, що Німеччина та США застерігали від того, щоб пропонувати Україні чіткі часові рамки під час Вашингтонського саміту.

Насправді, якщо до неї (статті – ред.) звернутися, то там як раз йде мова про те, що ми будемо визначати шлях України до НАТО, з яких компонентів він буде складатися. Безумовно не є таємницею, що США та Німеччина не підтримують наразі консенсус з цього питання

- сказала Стефанішина.

Окрім того, за її словами, Україна окремо наголошує, що Вашингтонський саміт має стати майданчиком для ухвалення стратегічних рішень щодо протиповітряної та протиракетної оборони України.

Ми як раз тестуємо Альянс на предмет того, чи спроможний Альянс координувати ці зусилля, щоб закрити українське небо, чи через двосторонні рішення, чи через більш комплексні рішення

- сказала Стефанішина.

Доповнення

Ще в березні 2024 року Стефанішина заявляла, що ключові противники запрошення України до НАТО – це США та Німеччина. Тоді за її словами, союзники закликали Київ не псувати "атмосферу" на Вашингтонському саміті.