НАБУ готується до першого міжнародного аудиту, партнери вже визначили кандидатів - Кривонос

НАБУ готується до першого міжнародного аудиту, партнери вже визначили кандидатів - Кривонос

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 15:16  •  16004 перегляди

Read in English

Директор НАБУ повідомив про підготовку до незалежного аудиту бюро. Міжнародні партнери передали Кабміну список кандидатів до комісії, яка перевірятиме діяльність антикорупціонерів.

Національне антикорупційне бюро України готується до незалежного аудиту, міжнародні партнери вже запропонували Кабінету міністрів список кандидатів до комісії, що перевірятиме діяльність антикорупціонерів. Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос.

Незалежний аудит, який має відбутися у цьому році… Наскільки мені відомо, міжнародні партнери, як того вимагає законодавство, передали списки кандидатів до Кабміну. Очікуємо відповідне рішення уряду — особисто я як директор дуже очікую початку важливого цього кроку в історії НАБУ

- зазначив Кривонос під час брифінгу за результатами роботи антикорупціонерів у першому півріччі 2024 року.

Директор НАБУ наголосив, що він особисто і колектив бюро сприятимуть проведенню незалежного аудиту, який має виявити як сильні, так і слабкі сторони бюро.

Додамо

Іноземні експерти у звіті за результатами попереднього аудиту виявили низку проблем в діяльності НАБУ. Зокрема, аудитори дійшли висновку, що детективи потребують спілкування з психологами та омбудсменом. 

Також аудит в НАБУ виявив ознаки низького морального духу серед антикорупціонерів та масове бажання звільнитися з бюро. Зокрема, що детективи "стресують" через війну і бюрократію.

Іноземні експерти вказували і на те, що рівень суспільної довіри до НАБУ залишається дуже низьким. За їх інформацією, у 2023 році антикорупціонерам не довіряли понад половина опитаних - 54,4%, а тих, хто повністю або хоча б частково довіряють діям детективів, виявилося менше третини – лише близько 28% опитаних. Аудитори вказали, що на рівень довіри до антикорупціонерів впливає відсутність обвинувальних вироків у резонансних справах. 

Окрім того, міжнародні аудитори констатували, що ВАКС розглядає справи роками, а детективи НАБУ можуть розслідувати їх десятиріччями. Однак, як показує практика, тривалість розслідування антикорупціонерів ніяк не впливає на його якість, адже "гучні" справи НАБУ проти високопосадовців вже неодноразово розвалювалися в судах.