Модні бренди скорочують замовлення в Бангладеш після заворушень, що викликали затримки у поставках - FT

Модні бренди скорочують замовлення в Бангладеш після заворушень, що викликали затримки у поставках - FT

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 09:29  •  19093 перегляди

Read in English

Провідні модні бренди переносять замовлення з Бангладеш через заворушення після падіння уряду Шейх Хасіни. Фабрики закриті, деякі спалені, що призвело до затримок постачань і втрати довіри міжнародних компаній.

Провідні світові модні бренди переносять замовлення з Бангладеш через заворушення, які супроводжували падіння авторитарного прем'єр-міністра Шейх Хасіни, з посиланням на інформацію виробників другого за величиною у світі експортера одягу повідомляє Financial Times, пише УНН.  

Деталі

Фабрики були закриті протягом кількох днів після того, як уряд Шейх Хасіни жорстоко придушив студентські протести, що викликало повстання, яке скинуло її режим минулого тижня. Кілька фабрик, включаючи постачальників таких світових брендів, як шведський рітейлер H&M та іспанська мережа Zara, були спалені під час акцій, вказує видання.

Прем'єрка Бангладеш подала у відставку і втекла з країни на тлі масових протестів у країні5 серпня 2024, 11:29 • 16160 переглядiв

Тижні насильства, під час яких загинуло близько 500 людей, призвели до затримки поставок одягу та взуття для зимового сезону для рітейлу в Європі та Північній Америці, пише видання.

Фабрики, як вказано, вдавалися до понаднормової роботи та доставки продукції по повітрю, що є дорогим варіантом, який звів нанівець прибуток від поставок, щоб компенсувати затримку, яка розтяглася на місяць.

Бангладешські експортери заявили, що деякі великі бренди перенесли замовлення на майбутні сезони до конкуруючих постачальників із Південно-Східної Азії, порушивши існуючі глобальні ланцюжки поставок і поставивши під загрозу економічну основу країни з населенням 170 млн осіб.

Фабрики "отримали дзвінки від іспанських та німецьких покупців: "Наразі ми переводимо 40 відсотків наших замовлень до Камбоджи чи Індонезії", сказав Мамун Рашид, радник виробників одягу в Бангладеш. "Вони не знали, як довго триватиме це безладдя", - зазначив він.

Саєд Насім Манзур, керуючий директор Apex Footwear, яка постачає французькому спортивному рітейлеру Decathlon та японській материнській компанії Uniqlo Fast Retailing, сказав, що заворушення "привели до справжнього похитування довіри" до Бангладеш серед міжнародних брендів.

"Великі групи заявляють, що скоротять свої поставки на 30 відсотків наступного сезону, - сказав Манзур, який також є президентом Асоціації експортерів шкіряних виробів та взуття Бангладеш. - Нам потрібно переконатися, що довіра відновлена".

Влада створила нову оперативну групу з промислової безпеки та направила армію для охорони фабрик. Поліція, яка переховувалась після падіння колишнього уряду, почала повертатися до роботи цього тижня, зазначає видання.

Прем'єр-міністр з 2009 року Шейх Хасіна віддала пріоритет спрощенню ведення бізнесу, інвестуванню у дороги, порти та цифровізацію. Багато світових брендів стали покладатися на Бангладеш. Але експортні галузі тісно переплелися з правлячою партією Шейх Хасін "Авамі ліг". У торгових асоціаціях домінували лоялісти, а промислові магнати обіймали керівні посади в її уряді, що, за словами критиків, дозволяло їм безкарно діяти, у тому числі не виконувати зобов'язання за банківськими кредитами, вказує видання.

Нобелівський лауреат Мухаммад Юнус очолить тимчасовий уряд Бангладеш6 серпня 2024, 21:46 • 41002 перегляди

Уряд Мухаммада Юнуса заявив, що хоче боротися з корупцією та реформувати такі інституції, як бюрократія та судова система, що, за словами керівників, допоможе експортним секторам Бангладеш стати більш конкурентоспроможними.