Комітет ВР з питань здоров'я підтримав законопроєкт про цивільні партнерства

Комітет ВР з питань здоров'я підтримав законопроєкт про цивільні партнерства

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 15:00  •  16529 перегляди

Read in English

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації рекомендував до ухвалення законопроєкт №9103 про цивільні партнерства. Документ пропонує запровадити реєстроване партнерство як добровільний сімейний союз двох повнолітніх людей однієї чи різних статей.

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №9103 про цивільні партнерства. Про це розповів один з ініціаторів законопроєкту, народний депутат Дмитро Гурін, передає УНН.

Деталі 

За словами Гуріна, Члени комітету рекомендували законопроєкт до ухвалення у першому читанні. 

Нам кажуть, що одностатеві сімʼї це ненормально. Висловився цілий парламентський комітет здоровʼя нації — нормально, хлопці, робіть

- додав нардеп. 

Законопроєкт про цивільні партнерства підтримали Міноборони та Мін'юст19 жовтня 2023, 09:48 • 239729 переглядiв

Контекст

Законопроєкт №9103 зареєстрували в парламенті в березні 2023 року. Ним пропонують запровадити реєстроване партнерство (яке також називають "цивільним") як добровільний сімейний союз двох повнолітніх людей однієї чи різних статей. 

Після реєстрації партнери можуть набувати статусу близьких родичів, а саме члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і, чи ведуть спільно домашнє господарство.

Очікується, що документ допоможе захистити права військових, які не можуть офіційно оформити свої стосунки, бо їхні партнери/партнерки однієї з ними статі. У випадках поранення, зникнення безвісти чи загибелі їхні сім'ї та вони самі не мають достатнього юридичного захисту з боку держави, зазначається в документі.

Натомість нейтральний інститут реєстрованих партнерств дозволить врегулювати зв'язок держави з партнерами та партнерками як частиною суспільства, закріпити їхні права й обов'язки.

Нагадаємо

Священний Синод Православної церкви України виступив проти законопроєкту № 9103 про інститут "реєстрованого партнерства" і назвав його неприйнятним. У ПЦУ наголошують - документ загрожує моралі і погіршуватиме демографічну ситуацію.