rosiia-khoche-v-odnostoronnomu-poriadku-zminyty-morski-kordony-z-lytvoiu-i-finliandiieiu-roszmi

росія хоче в односторонньому порядку змінити морські кордони з Литвою і Фінляндією - росЗМІ

 • 43044 переглядiв

У москві вирішили в односторонньому порядку змінити морські кордони рф з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на документ міноборони рф, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що росія планує  оголосити частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ Калінінградської області, своїми внутрішніми морськими водами.

Для цього будуть змінені географічні координати точок, що визначають положення базових ліній, від яких вимірюється ширина територіального моря рф, а також прилеглої зони біля узбережжя і островів.

Зокрема, на кордоні з Фінляндією уряд рф має намір коригувати координати в районі островів Яхи, Зоммерс, Голландія, Родшер, Малий Тютер, Вігрунд, а також біля північного входу мису річки Нарва.

Путін планує тривалу війну не тільки з Україно, а й з НАТО – секретар РНБО14.05.24, 06:24

Натомість на кордоні з Литвою під перегляд потрапила зона Куршської коси в Гданській затоці, райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійської коси. 

Як пояснюють це самі російські урядовці, чинні  географічні координати, встановлені постановою Ради Міністрів СРСР в 1985 році, "не повністю відповідають поточному географічному положенню". 

Саму постанову 40-річної давності, яка регулює кордони на Балтиці, у міноборони пропонують частково "визнати недійсною" (розділ "Балтійське море").

Доповнення

В росії пояснюють, що  таким чином проходження державного кордону рф морем зміниться у зв'язку зі зміною положення зовнішнього кордону територіального моря.

Очікується, що завдяки цьому в південній частині російських островів у Фінській затоці, а також в районі міст Балтійськ і Зеленоградськ буде встановлена система прямих базових ліній, що дасть можливість використовувати відповідну акваторію в якості внутрішніх морських вод росії.

У росії "немає інтересу" нападати на країни НАТО – шойгу26.04.24, 12:59

Нагадаємо

Генеральний інспектор збройних сил Німеччини генерал-лейтенант Карстен Бройєр заявляв, що росія може бути готова у військовому відношенні атакувати країни НАТО через п'ять-вісім років, якщо вирішить це зробити, як тільки вона відновить свої сили, що постраждали від війни в Україні. 

Популярні

Новини по темі

Не впорались із льодоходом: у рф затонули два теплоходи

 • 29619 переглядiв

Чому українці не вірять АРМА?

 • 41307 переглядiв