ukenru
radnik-putina-zayaviv-pro-zadovilniy-stan-poranenikh-viyskovopolonenikh-moryakiv

Радник Путіна заявив про задовільний стан поранених військовополонених моряків

 • 7376 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. Радник президента РФ Михайло Федотов заявив, що стан поранених військовополонених українських моряків, захоплених під час інциденту біля Керченської протоки, задовільний. Про це написала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у Facebook, передає УНН.

Так, за словами Омбудсмена, вона отримала відповідь на два своїх звернення до радника президента РФ, голови ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова.

"У своєму листі він запевняє, що двоє поранених військовополонених Андрій Ейдер та Андрій Артеменко пройшли медичне обстеження у лікарні, де їм також було надано консультації лікарів-спеціалістів. Стан хлопців оцінюється як нібито задовільний", - написала Денісова.

При цьому, за її словами, вкотре жодних офіційно підтверджених медичних висновків надано не було.

Крім того, як повідомив Федотов, за результатами обстеження 22 лютого у міській клінічній лікарні, військовополоненому Василю Сороці рекомендували провести оперативне лікування.

"Чому відбувається затягування операції невідомо. Тим часом, Василь перебуває у критичному стані, адже покращення самопочуття неможливе без надання медичної допомоги. У листі сказано, що трьом пораненим морякам надається потрібна кваліфікована медична допомога у стінах Лефортово. Але там немає жодних умов для лікування", - додала Денісова.

За словами Омбудсмена, її намагаються запевнити, що військовополоненим морякам не потрібна термінова госпіталізація, щодо якої були неодноразові звернення.

Також Радник президента РФ зазначив, що військовополоненого Володимира Терещенка тримали у холодній камері тимчасово, на час санітарної обробки, а наявність гарячої води чинним законодавством РФ не передбачене, написала Денісова, а наразі Терещенка вже перевели у двомісну камеру з покращеними умовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН: затримані в РФ українські моряки можуть вважатися військовополоненими

"Я занепокоєна станом здоров'я поранених військовополонених моряків, адже відповідь на мої запити прийшла, а питань стало ще більше", - зазначила Денісова.

Як повідомляв УНН, українському консулу надали дозвіл на відвідання військовополонених моряків у Лефортово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ призначила психіатричну експертизу ще трьом українським морякам

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ Росії обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполя в Азовському морі. 24 українських моряків заарештували в окупованому Криму, пізніше їх перемістили в Москву, де арешт продовжили до кінця квітня.

Українські Національні Новини

Політика