pidriv-kakhovskoyi-ges-prinaymni-rik-lyudyam-ne-rekomenduyetsya-plavati-v-mori-ta-ribaliti-poblizu-odesi

Підрив Каховської ГЕС: принаймні рік людям не рекомендується плавати в морі та рибалити поблизу Одеси

 • 1285208 переглядiв

КИЇВ, 14 червня, УНН. Принаймні рік українцям не рекомендується плавати в морі та ловити рибу поблизу Одеси через підрив російськими силами Каховської ГЕС. Про це повідомив директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Проблема в тому, що токсичні речовини депонуються, у тому числі на морському дні. Наприклад, ситуація поліпшиться через місяць, може два, до осені. Але восени ми побачимо, що коли будуть шторми, ситуація знову буде важкою, оскільки змучені частки потраплять у воду й відповідно все забруднення, ми називаємо це вторинним забрудненням, потрапить знову у воду. Це потрібно також знати та розуміти, що принаймні на рік ми відрізані від курортного сезону", - розповів Коморін.

Саме тому він також не рекомендує рік не вживати рибу, яка була виловлена на березі Чорного моря, зокрема в районі Одеси та Миколаєва.

Доповнення

В Українському науковому центрі екології моря вважають, що для того, щоб зафіксувати, які саме забруднювачі потрапили до Чорного моря через підрив Каховської ГЕС, потрібно вийти в море й відібрати проби. Наразі йдуть переговори з військовими.

Нагадаємо

Унаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС до Чорного моря потрапила прісна вода. На сьогодні екологи фіксують стабілізацію з опріснення - 2,5 проміле при мінімальній нормі 12 проміле. Внаслідок підриву дамби вода на Одещині не заражена холерою, проте у пробах виявили ротавірус.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі