parlament-hruzii-v-pershomu-chytanni-pidtrymav-zakon-proty-lhbt

Парламент Грузії в першому читанні підтримав закон проти ЛГБТ

 • 15388 переглядiв

Парламент Грузії у першому читанні підтримав закон про заборону "пропаганди" ЛГБТ та обмеження прав ЛГБТК+, що суперечить європейським прагненням країни.

Парламент Грузії підтримав у першому читанні пакет законодавчих змін щодо заборони пропаганди ЛГБТ. Це ще один закон, який суперечить європейському курсу Тбілісі. Про це пише УНН з посиланням на DW.

Деталі 

Основний законопроєкт "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх" підтримали 78 депутатів при кворумі у 50 голосів. Також парламентарі підтримали поправки до різних законів, передбачених пакетом.  Остаточно затвердити ці законопроекти заплановано на осінній сесії парламенту.

Основна частина опозиції у розгляді законопроєкту та голосуванні не брала участі, бойкотувавши засідання.

Поправки зокрема передбачають також заборону на реєстрацію будь-яких шлюбів, окрім спілки чоловіка та жінки, усиновлення неповнолітніх гомосексуальними парами.

У ПАРЄ ухвалили резолюцію, яка засуджує дії в Грузії27.06.24, 12:36

Також вводиться заборона на хірургічні операції зі зміни статі, за що передбачається кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 1 до 4 років. За пропаганду ЛГБТ у навчальних закладах фізособи штрафуватимуться на 1,5 тис. ларі (близько $532), юрособи — на 4 тис. ларі (понад $1,4 тис.).

Окрім того, мовникам буде заборонено показувати в ефірі інтимні одностатеві сцени або рекламу такого змісту. За поширення реклами, що містить тему ЛГБТ, фізособи штрафуватимуться на 800 ларі (близько $284), юрособи — на 2,5 тис. ларі (близько $886).

Доповнення

У рф аналогічні норми діють із 2013 року. У 2023 році Верховний суд РФ визнав екстремістським і заборонив неіснуючий "міжнародний громадський рух ЛГБТ".

У Грузії таким чином ухвалюється вже другий закон, аналогічний російському. Першим був закон про "іноагенти".

Нагадаємо

Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, попередив, що двері для вступу Грузії до Європейського Союзу будуть зачинені, якщо Тбілісі "продовжить йти тим самим шляхом".

Популярні

Новини по темі

За мера Мукачева Балогу внесли заставу

 • 13201 переглядiв

З початку року ворог скинув на Харківщину майже 750 КАБів

 • 50297 переглядiв