iran-ymovirno-vidklade-udar-po-izrailiu-zmi-nazvaly-prychyny

Іран, ймовірно, відкладе удар по Ізраїлю: ЗМІ назвали причини

 • 14224 переглядiв

Іран може відкласти заплановану відплату Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу, щоб дати час на переговори про припинення вогню в Газі. США, Ізраїль, Єгипет і Катар провели зустріч у Досі, представивши "компромісну пропозицію".

Очікується, що Іран відкладе заплановану відплату Ізраїлю за вбивство одного з лідерів ХАМАСу в Тегерані, щоб дати посередникам час на значний прорив у переговорах про припинення вогню та завершення війни в Газі, передає УНН з посиланням на The New York Times.

У п'ятницю високопоставлені чиновники з США, Ізраїлю, Єгипту та Катару зустрілися в Досі на другий день переговорів, намагаючись подолати розбіжності між Ізраїлем і ХАМАСом. Після завершення переговорів було оприлюднено спільну заяву від США, Єгипту та Катару, в якій зазначено, що обом сторонам було представлено "компромісну пропозицію". Очікується, що високопосадовці з цих країн зустрінуться в Каїрі до кінця наступного тижня.

Вже більше двох тижнів регіон з тривогою чекає на можливу відповідь Ірану за вбивство Ісмаїла Ханії, лідера політичного крила ХАМАС, та Фуада Шукра, високопоставленого командира Хезболли. Іран та Хезболла пообіцяли помститися, що викликає побоювання щодо можливості ширшого конфлікту в регіоні.

Після першого дня переговорів у четвер прем'єр-міністр Катару Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані зателефонував виконувачу обов'язків міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані, закликавши Іран утриматися від будь-якої ескалації, враховуючи переговори в Досі, за словами іранських чиновників і трьох інших джерел, знайомих із цією розмовою.

До п'ятниці ізраїльська розвідка повідомила, що Хезболла та Іран знизили бойову готовність своїх ракетних підрозділів, і, на думку ізраїльських чиновників, відповідь Ірану, яка вже кілька разів відкладалася, може відбутися пізніше. Однак вони застерігають, що ситуація залишається плинною, а розвідувальні дані постійно змінюються.

У п'ятницю прем'єр-міністр Катару знову поговорив з іранським колегою, наголошуючи на необхідності "спокою та деескалації в регіоні", як зазначено в заяві Міністерства закордонних справ Катару.

Додамо

Загроза ширшого конфлікту в регіоні може поглибити руйнування, спричинені наступом Ізраїлю в Газі, який призвів до загибелі десятків тисяч палестинців і знищення значних територій. Ізраїль розпочав війну після масштабного нападу ХАМАСу на південь Ізраїлю, що призвів до загибелі близько 1200 осіб і викрадення ще 250 до Гази.

Ізраїль і ХАМАС вже кілька місяців ведуть переговори щодо трифазної угоди про припинення вогню, яка включає поступове звільнення решти 115 заручників, живих і загиблих, що утримуються в Газі. Згідно з умовами угоди, Ізраїль виведе свої війська з Гази, і обидві сторони зрештою досягнуть постійного перемир'я.

Проте між Ізраїлем і ХАМАСом залишаються кілька ключових питань, що спричиняють розбіжності. ХАМАС відмовився брати участь в останньому раунді переговорів, звинувативши прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу в затягуванні процесу. Однак представники ХАМАСу висловили готовність повернутися до переговорів, якщо на саміті буде досягнуто значного прогресу.

Останніми тижнями Нетаньягу посилив вимоги Ізраїлю щодо угоди, зокрема закликав залишити ізраїльські війська на кордоні з Єгиптом, щоб не дати ХАМАСу можливості переозброїтися.

Протягом останніх днів західні дипломати неодноразово відвідували регіон, намагаючись запобігти очікуваній ескалації між Ізраїлем та Іраном.

У п'ятницю міністри закордонних справ Великої Британії та Франції прибули до Ізраїлю для обговорення переговорів про припинення вогню та запобігання можливій повномасштабній війні між Ізраїлем і Хезболлою. Міністр закордонних справ Єгипту Бадр Абдельатті, який зустрівся з ліванськими чиновниками в Бейруті, заявив, що припинення вогню в Газі є "ключовим для зупинки ескалації" в регіоні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен також оголосив, що здійснить свій дев'ятий візит до регіону з моменту початку війни в Газі понад 10 місяців тому. Офіс ізраїльського прем'єр-міністра повідомив, що Блінкен зустрінеться з Нетаньягу в понеділок.

Нагадаємо

ХАМАС не братиме участі у переговорах щодо Гази через схвалення США продажу зброї Ізраїлю на $20 млрд. Байден сподівається на угоду про припинення вогню, яка стримає Іран від нападу на Ізраїль.

Популярні

Новини по темі

У Туреччині евакуювали 3,5 тис. людей через лісові пожежі

 • 14385 переглядiв

Ситуація на Сумщині: росіяни здійснили 18 обстрілів

 • 23261 переглядiв

Ворог обстріляв Херсонщину: серед постраждалих є дитина

 • 22068 переглядiв