gazprom-zayaviv-scho-ne-maye-u-svoyemu-rozporyadzhenni-dokumentiv-scho-dozvolyayut-siemens-vivezti-turbinu-z-kanadi

Газпром заявив, що не має у своєму розпорядженні документів, що дозволяють Siemens вивезти турбіну з Канади

 • 188437 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Російська компанія "Газпром" заявила, нібито в даний час не має жодного документа, який би дозволив Siemens вивезти з Канади газотурбінний двигун для "Північного потоку", що знаходиться там на ремонті. Про це сказано у заяві, опублікованій пресслужбою компанії, пише УНН.

Цитата

«Газпром» не має в своєму розпорядженні жодного документа, що дозволяє компанії Siemens вивезти з Канади газотурбінний двигун для КС «Портова», що знаходиться там на ремонті», - заявили в компанії.

Деталі

Також у пресслужбі заявили, що в цих обставинах «неможливо зробити об'єктивний висновок про подальший розвиток ситуації із забезпеченням безпечної роботи КС «Портова», яка є критично важливим об'єктом для газопроводу «Північний потік»».

Раніше ЗМІ повідомляли, нібито одна з турбін для "Північного потоку" вже перебуває на шляху з Канади до Європи, інші п'ять доставлять до Канади протягом двох років для техобслуговування.

Доповнення

Раніше німецька влада домовилася з Канадою, що Оттава передасть Берліну турбіну, необхідну для обслуговування газопроводу "Північний потік", що перебував у Монреалі на ремонті. Канада не могла передати її росії, оскільки це порушило введені проти країни санкції.

Щоб Канада змогла переправити турбіну Німеччини, із санкцій було зроблено тимчасовий виняток.

В уряді ФРН зазначили, що "якщо це полегшить ухвалення рішення для канадців у юридичному сенсі", Берлін підтримає передачу техніки німецьким партнерам, а не Москві. Повернення турбіни позбавить росію приводу здійснювати постачання газу на рівні, значно нижчому за стандартний, порахували в Берліні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення про "виключення з санкцій" сприйматимуть у Москві як "прояв слабкості".

З середини червня росія різко скоротила обсяги постачання газу по "Північному потоку" - до 40% від проектної потужності, пояснивши це, зокрема, відсутністю турбіни. Берлін зазначив, що основною причиною скорочення постачання він вважає політичні мотиви.

З 11 по 21 липня обидві нитки газопроводу "Північний потік" тимчасово зупинено. Компанія-оператор Nord Stream AG пояснила це "плановими профілактичними роботами".

Глава Федерального агентства з мереж (BNetzA) Клаус Мюллер попередив про ризик, що техроботи на "Північному потоці" перетворяться на "безперервне техобслуговування" з політичних мотивів. Через "Північний потік" проходить 55 млрд кубометрів газу на рік. 2021 року Німеччина споживала 100 млрд кубометрів, нагадує агентство Reuters.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі