При цьому, за його словами, відповідальні контролери (Держпродспоживслужба) не можуть перевести ситуацію з АЧС до контрольованого процесу через відсутність належного менеджменту і фінансування.
“Насправді, з 2011 року спалахи проблеми є (АЧС — ред.), а потужне поширення сталося лише за минулий рік. І при цьому всьому серед промислових господарств за п’ять років було лише дві чуми (офіційних два випадки). А до цього всього це були приватні селянські господарства. І Держпродспоживслужба певні заходи проводила і робила, але, по-перше, нема менеджменту у цих напрямках, нема фінансування цього менеджменту і нема комунікації.
Тобто у нас радянська система намагається вирішити сучасні проблеми, і тому не працює все це. А найбільший ризик цієї чуми це те, що в нас закриється експорт, і це є найбільший ризик для держави”, — сказав він.
За словами експерта, носієм АЧС, насамперед, є дикий кабан і збудник передається навіть у переробленому м’ясі.
“Державі проконтролювати всі ці етапи практично неможливо. АЧС можна перевести у контрольований процес, але знову ж таки потрібне фінансування і менеджмент. Реально профільні Асоціації можуть правильно регулювати ці процеси. Їхня думка, управлінський процес і можливості могли були бути використані на законодавчому рівні раніше”, — додав Ю.Опенько.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, виробники свинини заявили, домагатимуться законодавчих змін аби побороти АЧС.
Для боротьби з АЧС, на їх переконання, потрібно розшити повноваження ветеринарів.
Також нагадаємо, у Держпродспоживслужбі підтвердили інформацію про заборону експорту української свинини до Румунії.