ukenru
dlia-intehratsii-z-nato-v-ukraini-rozpochaly-novyi-etap-reformy-systemy-oboronnoho-menedzhmentu

Для інтеграції з НАТО: в Україні розпочали новий етап реформи системи оборонного менеджменту

 • 28146 переглядiв

Міністерство оборони та Збройні сили України розпочали нову реформу оборонного менеджменту для покращення оборонного планування, управління ресурсами та досягнення оперативної сумісності з НАТО.

У Міністерстві оборони України та Генеральному штабі ЗСУ розпочався новий етап реформи оборонного менеджменту. Про це з посиланням на пресслужбу Міноборони України, пише УНН.

Деталі 

Головна мета реформи - підвищення ефективності оборонного планування та управління оборонними ресурсами, а також досягти в довгостроковій перспективі функціональної взаємосумісності з нашими партнерами з держав-членів НАТО.

У Міноборони підкреслили, що саме взаємосумісність створює можливість діяти спільно з партнерами як під час військових операцій, так і під час планування протидії майбутнім загрозам.  

Можна говорити про взаємосумісність операційну і функціональну. Операційна сумісність дозволяє проводити спільні дії під час операцій з врегулювання кризових ситуацій, у складі Сил реагування НАТО та багатонаціональних навчань. Такі операції потребують сумісності на рівні озброєння, снарядів, систем зв'язку тощо

- пояснив заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Суверенна Україна одного дня стане частиною НАТО - заступник Генсека01.03.24, 11:40 • [views_0]

Зазначається, що функціональна взаємосумісність стосується сфер оборонного планування, управління оборонними ресурсами, управління персоналом, адміністративної діяльності й зорієнтована на перспективу.

У відомстві додають, що наявність реальної загрози потребує від Міноборони та Генштабу пошуку більш ефективних методів планування та управління ресурсами для розвитку спроможностей.

Як це буде відбуватися і що таке спроможності? Наведу наочний приклад з літаками F-16. Одних літаків для отримання переваги в повітрі та проведення операцій недостатньо. Для того, щоб ефективно планувати їх застосування, ми маємо забезпечити наявність всіх необхідних базових компонентів спроможності, а це і відповідна інфраструктура, наприклад, злітні смуги, ангари, і навчені пілоти та технічний персонал, і внесені зміни в роботу диспетчерів, штурманів, системи управління. Окрім цього необхідно запланувати належне обслуговування техніки під час експлуатації, починаючи від технічного огляду і завершуючи наявністю відповідних запасних частин та пально-мастильних матеріалів. Все це необхідно запланувати та виконати в найстисліші терміни

- пояснив Станіслав Гайдер.

Доповнення

До проєкту залучені представники відповідних структурних підрозділів Міністерства та закупівельних агенцій, фахівці управлінь з планування та управління ресурсами Генерального штабу, також експерти команд проєктів консультативно-дорадчої допомоги SDA Великої Британії та PROTECT2 Канади, консультанти з Литви та IDA США.

Україна буде виробляти гвинтівки за стандартами НАТО23.02.24, 11:16 • [views_0]

Гайдер підкреслив, що у Міноборони планують, вже у першому півріччі 2024 року сформувати цільову модель та дорожню карту трансформації системи управління розвитком спроможностей.

За його словами, цей проєкт є частиною інституційних змін та входить до заходів "Адаптованої річної національної програми Україна–НАТО".

Нагадаємо

Заступник міністра оборони Станіслав Гайдер обговорив з помічником Генерального секретаря НАТО Борисом Руге відновлення повноцінної роботи місії НАТО в Україні та плани щодо збільшення її чисельності з метою сприяння виконанню рішень самітів та наближення України до членства в Альянсі.