chomu-tsina-na-kartopliu-ne-zroste-do-50-hryven-vidpovid-minahropolityky

Чому ціна на картоплю не зросте до 50 гривень - відповідь Мінагрополітики

 • 18871 переглядiв

Немає підстав для того, щоб ціна на картоплю зросла до 50 гривень, зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу в Медіацентрі Україна, пише УНН.

Деталі

"По картоплі дійсно настільки сильно вплинула засуха, що суттєво зменшився врожай, у порівнянні з попереднім роком, і це було одним з факторів підняття ціни. Разом з тим ми бачимо, що вона на цьому рівні, 25 грн оптова, 30 гривень роздрібна, вже 3-4 тижні тримається і не змінюється. Ми вважаємо, що вона і не буде далі змінюватися", - сказав Висоцький.

Ціни на картоплю восени можуть бути значно більшими, ніж торік - експерт30.08.24, 15:18

Він пояснив, що, у силу різних обставин, підстав для зростання ціни на картоплю до 50 гривень немає.

"Підстав, щоб була картопля по 50 гривень немає з декількох обставин. Перша – 25-30 гривень існуюча ціна вже є абсолютно достатня, щоб покривати собівартість навіть в умовах цього зменшення врожайності. Друга – це ціна, яка дозволяє імпортувати. У нас відкрита економіка, відкритий ринок, ми надлишки експортуємо, коли дефіцит – ми імпортуємо, це абсолютно нормально. І ми бачимо, що коли ціна дійшла до 25 гривень, просто пішов імпорт картоплі з Польщі, з Прибалтики. Це незначні обсяги у порівнянні з нашим виробництвом, але цих декілька десятків тисяч тонн достатньо для того, щоб стабілізувати умовно спекулятивний ріст ціни і його зупинити", – наголосив він.

Водночас, за словами Тараса Висоцького, зниження ціни на картоплю не буде, а ближче до весни її вартість може дещо зрости.

Ціни на картоплю в Україні зросли на 19% за тиждень - аналітики09.10.24, 16:14

Популярні

Новини по темі

ЗСУ знищили російські "Бук-М3" та РЛС на окупованій Луганщині

 • 15454 переглядiв

Безбар'єрність в Україні: чи готова країна до викликів війни?

 • 221689 переглядiв