Заборона УПЦ МП: законопроєкт планується розглянути наступного тижня в Раді

Заборона УПЦ МП: законопроєкт планується розглянути наступного тижня в Раді

Київ  •  УНН

15 серпня 2024, 14:12  •  29672 перегляди

Read in English

Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором. Документ передбачає заборону діяльності РПЦ в Україні та пропаганди "русского міра".

Наступного тижня Верховна Рада збирається розглянути у другому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов'язані з країною-агресором. Про це пише УНН із посиланням на проєкт порядку денного ВР та картку законопроєкту №8371.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, іноземні релігійні організації можуть здійснювати свою діяльність в Україні, за умови, що вона не шкодить національній або громадській безпеці, охороні публічного порядку, здоров’ю чи моралі, правам і свободам інших осіб. Зазначається, що на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, які відповідають таким критеріям:

  • знаходяться в державі, яка здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України;
  • прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

Зважаючи на те, що російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені російської федерації та ідеології "русского міра", діяльність російської православної церкви в Україні заборонена. Використання релігійних організацій для пропаганди ідеології "русского міра", у тому числі популяризації цієї ідеології в будь-який спосіб, суперечить інтересам національної та громадської безпеки, територіальної цілісності України і забороняється

- йдеться в документі. 

Розгляд питань щодо підтвердження фактів використання релігійної організації для пропаганди ідеології "русского міра" здійснюватиметься Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, у порядку, встановленому Кабміном.

При розгляді можуть використовуватися висновки релігієзнавчої експертизи, інформація інших центральних органів виконавчої влади, дані публічних електронних реєстрів, а також інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб, з медіа та інших відкритих джерел

- зазначається в проєкті закону.

Також Держслужба з етнополітики та свободи совісті буде відповідним наказом затверджувати перелік релігійних організацій, які заборонені в Україні. Рада національної безпеки і оборони України зможе застосовувати санкції до релігійних організацій.

Іноземна релігійна організація, діяльність якої в Україні заборонена, не може бути власником, учасником, акціонером зареєстрованих в Україні юридичних осіб. Відносини, або зв’язки, або комунікації релігійних організацій, у тому числі релігійних громад, інших юридичних осіб приватного права з іноземними релігійними організаціями, діяльність яких в Україні заборонена, не допускаються, крім випадків, якщо вони здійснюються за погодженням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії

- йдеться в законопроєкті.

Рішення про заборону релігійних організацій буде ухвалюватися окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ за позовом Держслужби з етнополітики та свободи совісті. В разі відповідного ухвалення судом, апеляційну скаргу можна подати до Верховного суду.

Судове рішення Верховного суду у таких справах є остаточним і касаційному оскарженню не підлягає

- зазначається в документі.

Доповнення

Сьогодні Президент Володимир Зеленський закликав Верховну Раду зібратися невідкладно у найближчий час для розгляду оборонного законодавчого пакета, а саме питань щодо, зокрема, врегульовання трофейної зброї, громадянства іноземців, які воюють в українських легіонах та позбавлення зрадників держнагород.

Нардеп Ярослав Железняк повідомляв, що також планується розглянути у другому читанні законопроєкт про заборону УПЦ МП.

Кабінетом міністрів України було зареєстровано у Верховній Раді України проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" (№8371) ще в січні 2023 року.

Повідомлялося, що законопроект спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Проектом закону передбачалося внесення змін до законів "Про свободу совісті та релігійні організації", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якими: унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Його ухвалили у першому читанні торік у жовтні.

Минулого місяця під час засідання Ради, депутати почали блокувати трибуну, вимагаючи поставити на голосування законопроєкт, що передбачає заборону релігійних організацій, які пов'язані з країною-агресором. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив 30-ти хвилинну перерву в засіданні парламенту.

Однак згодом було ухвалено рішення, що Верховна Рада не продовжить засідання у липні. Більшість депутатів заявили, що поки не буде розглянути законопроєкт про заборону УПЦ МП, то інші проєкти закону розглядати не будуть. Рада вирішила піти на перерву.