Ветерани АТО спростували звинувачення НАБУ у справі ексміністра Миколи Сольського

Ветерани АТО спростували звинувачення НАБУ у справі ексміністра Миколи Сольського

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 09:15  •  48190 перегляди

Read in English

Воїни АТО заперечили звинувачення НАБУ проти ексміністра Сольського. Вони стверджують, що отримали земельні ділянки без умов і вільно розпоряджаються ними.

Воїни АТО заперечили основну лінію звинувачень  Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо ексміністра агрополітики Миколи Сольського, стверджуючи, що їм не ставили жодних умов стосовно використання приватизованої  землі. Про це вони заявили в коментарі УНН

Зазначимо, що НАБУ звинуватило ексміністра Миколу Сольського, співробітників Держгеокадастру та інших осіб у сприянні ветеранам АТО приватизувати земельні ділянки у Сумській області. За версією детективів, земельні ділянки не могли бути приватизованими, оскільки начебто перебували у користуванні Національної аграрної академії.  А умовою приватизації землі, як вважають детективи, була обовʼязкова передача їх в оренду агрокомпанії "Довіра2008".

Проте цю версію спростовують самі воїни АТО. Ветеран Юрій - один із тих, хто отримав згадану земельну ділянку у Сумській області. Він розповів, що дійсно здає свою землю в оренду, бо це вигідно і так роблять усі, але підкреслює, що жодних вимог не висувалось кому він саме має віддати її в оренду. Він скористався наданим державою правом на приватизацію землі і не розуміє, що тут є протизаконного. 

Переді мною ніяких умов не ставили – кому здавати в оренду чи не здавати, нічого такого не було. Я звернувся до підприємців, до людей, які полями займаються. Мені все зробили. Ніяких питань і умов не ставили. Люди серйозні, вони податки платять, і комбайни і сіялки все є. І як це незаконно?

- сказав він.

Інша учасниця бойових дій, Тетяна, також підтвердила, що отримала землю без будь-яких умов. Вона зазначила, що після оформлення документів здала землю в оренду і не розуміє, чому через кілька років у НАБУ виникли спроби забрати її ділянку.

Чому вони раніше це все не перевірили, коли надавали ці землі. А тепер знаєте: як я дам своїй дитині цукерку, а потім скажу: я передумала, і нічого що ти її вже поїв і пожував, оце так само рівнозначно. Я не розумію, чому одразу це все не перевіряється. От якби це я була якимось можновладцем – ніхто б у мене нічого не забирав, а так як я звичайна людина – то звичайно, можна в нас все що хочеш забрати. У нас люди – це така цінність, яка навіть копійки не вартує, оце прикрість

- додала пані Тетяна.

Ветерани обурені діями НАБУ і вважають, що ситуацію з розподілом землі слід було перевіряти одразу після її надання, а не через кілька років.

Контекст

Директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що у справі проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського детективи планують допитати АТОвців, яких налічується понад півтори тисячі. НАБУ стверджує, що вісім років тому воїни нібито незаконно приватизували земельні ділянки у Сумській області, які були в користуванні Національної аграрної академії, за допомогою Сольського, який тоді був адвокатом. Однак Верховний Суд та експертизи вже спростували цю версію, довівши, що зазначені земельні ділянки не належали НААН. 

Інші експертизи, які ймовірно свідчили на користь Сольського та АТОвців, НАБУ намагалося приховати та анулювати.