Центр протидії дезінформації викрив нові фейки рф про події в курській області

Центр протидії дезінформації викрив нові фейки рф про події в курській області

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 08:40  •  27437 перегляди

Read in English

ЦПД виявив нову хвилю російської дезінформації щодо подій у курській області. Фейки стосуються "українських нацистів", західних журналістів, провокацій "під чужим прапором" та участі іноземців в операції.


Центр протидії дезінформації повідомляє про нову хвилю фейків російської пропаганди, яка стосується подій в курській області. Про це УНН пише з посиланням на повідомлення Центру. У російському інформаційному просторі виявлені нові фейки і маніпуляції, які поширюються ворожою пропагандою навколо подій у курській області.

ЦПД зафіксував наступні хвилі дезінформаційних публікацій.

  • "Українські нацисти": протягом дня росіяни продовжували поширювати фейки на підкріплення пропагандистського наративу про "нацистську Україну". Зокрема, тиражувалося фото з перстнем зі свастикою на руці буцімто українського солдата. Також з’явилося відео чергового "звірства" ЗСУ – на кадрах нібито двоє українських військових зривають прапори з могили "вагнерівця".
  • "Західні журналісти брешуть". Репортажі західних журналістів із курської області, в яких розповідається про гуманне ставлення українських військових до цивільного населення, стали для роспропагандистів непростим викликом. росіяни, які вже й забули про існування вільної журналістики, незграбно намагалися все заперечувати та говорити, ніби іноземні репортери працюють під тиском спецслужб.
  • "Українці у російській військовій формі": ru-пропагандисти заявляють, начебто українські військові заходять у населені пункти курської області в російській формі та планують провокації "під чужим прапором". Насправді таким чином ворог намагається створити алібі своїм військовим задля звинувачення України в їхніх злочинах проти цивільного населення.
  • "Участь іноземців в операції" Продовжується поширення бездоказових заяв про "іноземних найманців" на боці ЗСУ в курській області. А про нібито участь "натовців і західних спецслужб" у плануванні операції заявив помічник президента рф микола патрушев.
  • "Ілюзія контролю": державні медіа рф активно піарять заяви командира кадирівського спецназу "ахмат" про нібито знищену техніку українців і зупинення наступу. Однак його перемоги на фотошоп-фронтах підняли на сміх навіть z-воєнкори.

Нагадаємо

РНБО повідомляє про активізацію російської інформаційної кампанії перед опалювальним сезоном. Ворог поширює фейки про "чорну зиму" та провал підготовки до зими, щоб посіяти паніку серед українців.