Справа головного юриста НБУ. Слідчі повинні зʼясувати, чи були порушення закону системними

Справа головного юриста НБУ. Слідчі повинні зʼясувати, чи були порушення закону системними

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 08:03  •  54210 перегляди

Read in English

Директор юрдепартаменту НБУ Олександр Зима опинився в центрі уваги через відкриття кримінального провадження щодо ймовірного перевищення влади чи службових повноважень. Слідчі мають перевірити, чи були його порушення закону системними, щоб зберегти довіру до регулятора.

Директор юридичного департаменту Національного банку України (НБУ) Олександр Зима, який одночасно є головою Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, опинився в центрі уваги через відкриття кримінального провадження щодо ймовірного перевищення влади чи службових повноважень. Ця ситуація викликає серйозне занепокоєння, оскільки його рішення могли нанести серйозний удар по репутації  НБУ та фінансовій системі в цілому, пише УНН.

Юридичний департамент Національного банку України відповідає в тому числі за відстоювання позиції регулятора у суді. Однак, як йдеться у кримінальному провадженні, Зима, як головний юрист НБУ, вирішив піти легким шляхом. Замість підготовки аргументів від імені регулятора він направив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб листа, яким рекомендував ФГВФО відкликати позови, подані банком "Конкорд" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Вони були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Пізніше Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою  співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами співвласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд.

Юристи, опитані УНН вказують на те, що Зима таким чином допустив серйозне порушення закону і повинен нести кримінальну відповідальність.

Крім того, його дії, на думку експертів, кидають тінь на роботу всього регулятора і можуть мати негативні наслідки для банківського сектору. Враховуючи такі обставини, виникає нагальна потреба в ретельній перевірці всіх рішень, ухвалених Зимою на цій посаді, з точки зору їхньої відповідності чинному законодавству.

Для суспільства і партнерів України важливо розуміти, чи завжди головний юрист Нацбанку діяв законно, чи інколи дозволяв собі діяти в чиїхось інтересах, навіть в своїх особистих. 

Слідчі ДБР під час розслідування його справи повинні перевірити чи було порушення закону Олександром Зимою системним. 

"Існує так званий принцип кримінального процесу, так звана повнота досудового розслідування. І вона завжди полягає в тому, щоб досліджувати всі обставини, які передували вчиненню і досліджувати всі інші рішення, які могли б мати ознаку також прийнятих незаконно", - пояснив в ексклюзивному коментарі УНН юрист Сергій Лисенко.

Водночас він додав, що слідчі визначають обсяги такої перевірки на власний розсуд.

Такий аудит є необхідним для того, щоб упевнитися, що жодне з рішень не порушує чинного законодавства та шкодить інтересам НБУ, держави або ж представників банківського сектору. Крім того, у майбутньому це допоможе зберегти довіру до регулятора, як ключового фінансового інституту країни. 

У разі ж виявлення порушень, Нацбанк матиме можливість вжити необхідних заходів для виправлення ситуації та недопущення подібних випадків.

Кримінальне провадження щодо Олександра Зими підкреслює необхідність посилення контролю та перевірки законності рішень, ухвалених на вищих посадах у НБУ. Це не тільки питання справедливості, але й захисту інтересів держави та забезпечення стабільності фінансової системи України. Незалежна перевірка рішень Зими може стати важливим кроком на шляху до зміцнення довіри до регулятора та підвищення прозорості його роботи.