Скандал з булінгом та цькуваннями курсантів: начальника академії сухопутних військ буде звільнено – Міноборони
Київ • УНН
Начальника Національної академії сухопутних військ Павла Ткачука буде звільнено через скарги про системне цькування курсантів. Курсанти скаржились на булінг, примусові збори коштів та обмеження звільнень.
Начальник Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного Павло Ткачук буде звільнений у найкоротший час. Про це заявив перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк під час години запитань до уряду у ВР, передає УНН.
"Що стосується Ткачука – рішення по ньому вже прийнято. Він у найкоротший час буде звільнений", - заявив Гаврилюк.
Контекст
В березні в соцмережах почала набувати розголосу історії про те, що в академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного системно цькують та булять курсантів.
Курсанти Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного (НАСВ) подали відповідну колективну скаргу до Тимчасової слідчої комісії (ТСК). По суті скарга стосувалась надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за ним приїжджають батьки або дружина. Про це розповіла нардепка Юлія Яцик, яка є членкинею Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців.
Втім, після подання цієї скарги цькування курсантів за активну позицію лише посилилось. Більше того, на одного з авторів колективної скарги навіть пробували завести кримінальну справу.
Члени ТСК своєю чергою провели ряд анонімних бесід з курсантами академії з різних курсів, які розповіли про:
• "ротну касу", коли курсанти зкидуються на різні потреби (купівлю принтера, паперу, миючих засобів тощо)
• звільнення курсантів регулюється в ручному режимі (хочеш у звільнення - купи папір, чи заправ картридж, чи..)
• є випадки цькування, приниження та булінгу курсантів
• відсутність необхідних ліків в медпункті ("все лікують ібупрофеном або парацетамолом")
• в різних групах від 30% до 60% курсантів, які стоять на забезпеченні, не харчуються в їдальні з різних причин (здебільшого через несмачні страви та низьку якість продуктів).