Швейцарія пропонує 50 тис. франків за ідею очищення озер від боєприпасів

Швейцарія пропонує 50 тис. франків за ідею очищення озер від боєприпасів

Київ  •  УНН

18 серпня 2024, 20:30  •  21407 перегляди

Read in English

Міноборони Швейцарії оголосило конкурс на найкращу ідею вилучення боєприпасів з озер. У Фірвальдштеттському та Невшательському озерах знаходиться понад 7800 тонн боєприпасів на різних глибинах.

Міністерство оборони Швейцарії пропонує 50 тисяч франків (понад 57 тисяч доларів) за найкращу ідею з очищення місцевих озер від боєприпасів. Про це повідомляє DW, передає УНН.

Деталі

Йдеться про боєприпаси, вік яких у деяких випадках перевищує 100 років. Вони могли бути затоплені при списанні або виявленні дефектів, а у випадку з озером Ротзе в кантоні Люцерн - згодом катастрофічного вибуху на армійському складі, коли на дні опинилися ручні гранати - близько 8600 штук досі там.

Протягом багатьох років швейцарські військові використовували озера як звалища для старих боєприпасів, вважаючи, що там їх можна безпечно утилізувати.

Лише в одному Фірвальдштеттському озері знаходиться приблизно 3300 тонн боєприпасів, а у водах Невшательського озера – 4500 тонн.

Деякі боєприпаси знаходяться на глибині від 150 до 220 метрів, але інші можуть лежати лише на глибині 6-7 метрів.

Тепер швейцарське оборонне відомство пропонує грошову винагороду за найкращу ідею, як їх витягти.

Три найкращі ідеї щодо безпечного і екологічного способу вилучення боєприпасів розділять між собою призовий фонд – але очікується, що операція з порятунку коштуватиме мільярди.

Оцінка можливих методів утилізації, проведена в 2005 році, показала, що всі запропоновані рішення щодо вилучення боєприпасів становлять серйозні ризики для чутливих екосистем озер.

Швейцарія хоче пом’якшити правила експорту зброї16 травня 2024, 03:54 • 82175 переглядiв