СБУ нейтралізувала агентурну мережу фсб у Херсоні

СБУ нейтралізувала агентурну мережу фсб у Херсоні

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 07:13  •  21889 перегляди

Read in English

СБУ затримала трьох агентів фсб у Херсоні, які збирали розвіддані про Сили оборони. Зловмисники планували залучити більше "однодумців" через Телеграм-канал для шпигунства.

Служба безпеки знешкодила у Херсоні агентурну групу фсб. У результаті спецоперації в місті затримано трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, але "куратором" яких був окупаційний чиновник з ТОТ Херсонщини. Про це повідомили в СБУ, передає УНН.

Деталі

"Куратором" агентурної групи фсб виявися росіянин Олександр Костін – окупаційний "перший заступник міністра інформаційної політики" на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини. За завданням фсб він намагався створити агентурну мережу у Херсоні.

Для цього Костін залучив двох своїх підлеглих із окупаційної "мінінформполітики", як резидентів (керівників) агентурної мережі.

До її складу вони дистанційно завербували трьох жителів Херсона. Один з них працював на агресора ще під час окупації міста, а після звільнення громади – "заліг на дно", розповіли в СБУ.

Фігуранти розвідували місця базування та переміщення Сил оборони на території обласного центру.

За даними СБУ, розвіддані потрібні були рашистам для підготовки ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників. Серед пріоритетних цілей ворога були вогневі позиції мобільних вогневих груп ППО, а також пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури.

Також російські агенти шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації. Як повідомляється, отриману інформацію фсб планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичної розправи.

СБУ затримала інформатора рф, який шпигував за HIMARS на Покровському напрямку15 серпня 2024, 08:43 • 24881 перегляд

Фігуранти планували залучити максимальну кількість "однодумців" з правобережної частини регіону.

Для цього вони створили Телеграм-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в обласному центрі. Потенційних учасників адміністратори ворожого інтернет-ресурсу закликали "зливати" туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Однак, Служба безпеки зірвала плани фсб.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони та комп’ютерне обладнання із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили їм (відповідно до вчинених злочинів) про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Злочинні дії Костіна заочно кваліфіковано за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), а двом його спільникам-резидентам фсб заочно повідомлено про підозру за державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб.

СБУ затримала агента фсб, який шпигував за складами ЗСУ на Вінниччині2 серпня 2024, 07:14 • 27254 перегляди